Halte Aalsmeerderweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Aalsmeerderweg   
Haltegebouw in 1991, perronzijde
Haltegebouw in 1991, perronzijde
Afkorting Amw
Opening 2 augustus 1912
Sluiting 1936
Lijn(en) Spoorlijn Aalsmeer - Haarlem
Vervoerder(s) Hollandsche Electrische-Spoorweg-Maatschappij
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Halte Aalsmeerderweg (telegrafische code: amw) is een voormalige halte aan de Nederlandse spoorlijn Aalsmeer - Haarlem, destijds aangelegd en geëxploiteerd door de Hollandsche Electrische-Spoorweg-Maatschappij (HESM) als onderdeel van de Haarlemmermeerspoorlijnen. De halte lag ten noordwesten van Aalsmeer in het dorp Rozenburg in de Haarlemmermeerpolder nabij de Corneliahoeve en de weg naar Rijk. Aan de spoorlijn werd de halte voorafgegaan door stopplaats Lijnbaan en gevolgd door station Sloterweg Noord. Halte Aalsmeerderweg werd geopend op 2 augustus 1912[1] en gesloten in 1936. Bij de stopplaats was een stationsgebouw aanwezig van het type standaardstation HESM, derde klasse.

Vanaf dit station liep tussen 1941-1945 de Duitse lijn naar Schiphol Oost. Deze lijn werd speciaal in de oorlog aangelegd voor de bevoorrading van munitie en luchtafweer op Schiphol.

Het stationsgebouw staat er tot op de dag van vandaag nog en is onbewoonbaar verklaard in verband met de aanwezigheid van asbest. Het ligt aan de Aalsmeerderweg 505, verscholen tussen de bebossing naast een parkeerterrein. Ook een deel van het perron is nog aanwezig. Het stationsgebouw is eigendom van de provincie. Het witte wachtershuis dat op de foto uit 1991 te zien is, is inmiddels afgebroken.