Halte Kalfjeslaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Halte Kalfjeslaan

Halte Kalfjeslaan (telegrafische code: kjl) is een voormalige spoorweghalte aan de Spoorlijn Aalsmeer - Amsterdam Willemspark, destijds aangelegd en geëxploiteerd door de Hollandsche Electrische-Spoorweg-Maatschappij. De halte lag ten noorden van Amstelveen bij de Buitendijksche Buitenveldertsche Polder met daarin het Karnemelksgat. De halte is vernoemd naar de kruisende Kalfjeslaan. Aan de spoorlijn werd de stopplaats voorafgegaan door station Amstelveen en gevolgd door station Amsterdam Koenenkade.

Halte Kalfjeslaan werd geopend op 1 mei 1915 en gesloten op 5 juni 1925. Rond de tijd dat Halte Kalfjeslaan is gesloten, zijn Station Amsterdamseweg en stopplaats Karselaan in de nabijheid geopend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de halte heropend, van 1 februari 1941 tot 17 september 1944. Dit omdat de parallel lopende buslijn H van de Gemeentetram Amsterdam wegens materiaalschaarste niet meer kon rijden. Buspassagiers werden naar de stoomtrein verwezen. Voor de rit moest 1 stuiver betaald worden aan de op de halte aanwezige gemeentelijke tramfunctionaris.

Bij de stopplaats was een baanwachterswoning aanwezig, die nog steeds bestaat en uitgevoerd was als een iets kleinere versie van een standaardtype HESM, klasse 3-station. Op de gevel staat de naam Kalfjeslaan. Sinds de verlenging naar station Amstelveen per 3 april 1983 heeft de Electrische Museumtramlijn Amsterdam een wisselplaats nabij de halte Kalfjeslaan.