Naar inhoud springen

Hamad bin Isa Al Khalifa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hamad bin Isa Al Khalifa
1950
Hamad bin Isa Al Khalifa
Koning van Bahrein
Periode sinds 2002
(1999–2002 als emir)
Voorganger Isa bin Salman Al Khalifa (emir)
Opvolger Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa (kroonprins)
Vader Isa bin Salman Al Khalifa
Moeder Hessa bint Salman Al Khalifa

Hamad bin Isa Al Khalifa (Arabisch: حمد بن عيسى آل خليفة, Ḥamad bin ʿĪsā Āl Ḫalīfa) (Riffa, 28 januari 1950) is sinds 2002 de koning van Bahrein. Voordien was hij tussen 1999 en 2002 al emir van zijn land, in opvolging van zijn vader Isa bin Salman Al Khalifa. Hij is een lid van de soennitische familie Al Khalifa, die het overwegend sjiitische Bahrein reeds bestuurt sinds 1783.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hamad genoot onderwijs in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, onder andere aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst. Toen zijn vader, emir Isa bin Salman Al Khalifa, in maart 1999 overleed, werd Hamad de nieuwe emir van Bahrein. Bij zijn aantreden voerde hij politieke hervormingen door die onder andere inhielden dat vrouwen kiesrecht kregen en dat politieke gevangenen werden vrijgelaten. Ook werd de titel van het land van emiraat in koninkrijk gewijzigd.

Tijdens de opstanden in 2011 kreeg de koning kritiek te verduren vanuit de sjiitische bevolking. Zijn ordetroepen sloegen demonstraties van sjiieten hardhandig neer en er vielen meer dan 60 doden.

Hamad heeft vier vrouwen en in totaal twaalf kinderen: zeven zonen en vijf dochters. Zijn oudste zoon Salman is de kroonprins van Bahrein en sinds 2020 tevens premier.