Hamburg-Altengamme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Altengamme
Stadsdeel van Hamburg
Altengamme in HH.svg
Kerngegevens
Gemeente Hamburg
District Bergedorf
Coördinaten 53°25'29"NB, 10°15'45"OL
Oppervlakte 15,6 km²  
Inwoners
(31 december 2020)
2.362[1]
Overig
Postcode(s) 21039

Altengamme is het meest oostelijke stadsdeel van de stad Hamburg in Duitsland en ligt in het district Bergedorf. Het maakt deel uit van het gebied van de Vierlande in de Elbmarschen. Het is in hoofdzaak een straatdorp op de noordoever van de Elbe.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de 12e eeuw weren er in dit gebied eilanden in de Elbe ingedijkt. Men besloot onmiddellijk het gebied in vier kerkgemeenten op te delen: Curslack, Altengamme, Neuengamme en Kirchwerder. Deze plannen werden relatief snel uitgevoerd: Altengamme wordt al in een oorkonde van 1188 vermeld. Vanaf 1420 hadden Hamburg en Lübeck het gemeenschappelijk beheer over het gebied dat later Vierlande werd genoemd, een rijk vruchtbaar gebied, dat de strijd met het water nog steeds niet helemaal gewonnen had. Bij het einde van het "tweestedelijk" beheer, kwam het in 1868 onder Hamburgs bestuur.

Economie en infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bloemen- fruit- en groententeelt zijn in Altengamme nog steeds de voornaamste activiteit, met de bijhorende transportbedrijven. De Bundesautobahn 25 loopt door het noorden van Altengamme, maar er is geen oprit. Sinds 1953 is er geen spoorverbinding meer, er zijn wel bussen met een beperkte dienstregeling.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Geklasseerde woning aan de Altengammer Elbdeich

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Hamburg-Altengamme op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.