Hamburg-Altona-Altstadt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Altona-Altstadt
Wijk van Hamburg
Altona-Altstadt in HH.svg
Kerngegevens
Gemeente Hamburg
Coördinaten 53°32'56"NB, 9°56'52"OL
Oppervlakte 2,8 km²  
Inwoners (31-12-2014) 28.788[1]

Altona-Altstadt is een stadsdeel van Hamburg-Altona, een district van de Duitse stad Hamburg. Tot 1938 was Altona een zelfstandige stad die tot Pruisen behoorde.

Geschiedenis[bewerken]

Altona werd in 1535 als vissersnederzetting gesticht in het graafschap Holstein-Pinneberg. Later viel Altona onder het hertogdom Holstein, dat in deze tijd net als het hertogdom Sleeswijk geregeerd werd in personele unie door de Deense koning, hoewel de hertogdommen tot het Heilige Roomse Rijk behoorden. Op 23 augustus 1664 verkreeg Altona van de Deense koning Frederik III de stadsrechten. Sindsdien deze tijd ontwikkelte Altona zich naar de tweede grootste Deense stad.

Tijdens de Grote Noordse Oorlog werd de stad in 1713 door Zweedse troepen in brand gezet. Altona werd snel heropgebouwd. In Altona ontstond de eerste vrijhaven van Europa. Van 1864 tot 1867 was de stad in zowel Duitse als Oostenrijkse handen. Bij de oprichting van het Duitse Keizerrijk in 1871 viel Altona in Pruisische handen.

In 1927 verdubbelt het grondgebied van Altona nadat de dorpen Groß- en Klein Flottbek, Nienstedten, Blankenese, Rissen, Osdorf, Iserbrook, Sülldorf, Lurup, Eidelstedt en Stellingen-Langenfelde en werden aan toegevoegd.

In 1938 werd Altona zelf een deel van het naburige Hamburg. De Tweede Wereldoorlog liet ook zijn sporen na en vele gebouwen werden verwoest en niet alles werd heropgebouwd zoals het voorheen was.

Afbeeldingen[bewerken]

Referenties[bewerken]