Naar inhoud springen

Hamburg-Finkenwerder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Finkenwerder
Wijk van Hamburg
Kerngegevens
Gemeente Hamburg
District Hamburg-Mitte
Coördinaten 53°32'24"NB, 9°49'48"OL
Oppervlakte 28,6 km²  
Inwoners
(31 december 2020)
11.668[1]
Foto's
Altländer vakwerkhuis te Finkenwerder (1817)
Altländer vakwerkhuis te Finkenwerder (1817)

Finkenwerder is een voormalig eiland in de rivier Elbe en tegenwoordig een stadsdeel in het stadsdistrict Hamburg-Mitte van de stad Hamburg.

Finkenwerder ligt aan de zuidoever van de Unterelbe, en is door het dempen van een deel van de Alte Süderelbe nu geen eiland meer. Het vormt het meest oostelijke gedeelte van de historische fruitteeltregio Altes Land. Te Finkenwerder staan dan ook nog enige vakwerkhuizen in de voor het Alte Land kenmerkende bouwstijl. Een deel van het voormalige eiland was tot aan de Tweede Wereldoorlog een haven- en vissersplaats, met enige scheepswerven.

Tot 1937 liep de grens tussen Hamburg en Pruisen dwars door Finkenwerder. In de periode van het Derde Rijk stond er een Außenlager van concentratiekamp Neuengamme. Dwangarbeiders moesten daar onder onmenselijke omstandigheden werken in een fabriek voor onderdelen van onderzeeboten.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is afgeleid van het Nederduitse Finkenward en betekent letterlijk vinkeneiland.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot gedeelte van het voormalige eiland Finkenwerder wordt in beslag genomen door de Duitse fabriek van Airbus met de Flugplatz Hamburg-Finkenwerder. Hier bevindt zich ook het Duitse hoofdkantoor van Airbus.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

"Finkenwerder Art" (=op Finkenwerderse wijze) is een culinaire term die gebruikt wordt voor een visgerecht met spekstukjes.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (de) Bevölkerung in Hamburg am 31.12.2020 (Auszählung aus dem Melderegister)