Hamburger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een hamburger met bacon, kaas, sla en tomaat
Cheeseburgers die worden bereid op een bakplaat

Een hamburger is een schijf gebakken of gegrild vlees (meestal rundergehakt). Vaak wordt 'hamburger' ook als synoniem gebruikt voor een broodje dat met deze schijf vlees belegd is. Vaak worden hier sla, tomaat, ui, spek, ei, augurken en kaas aan toegevoegd met sauzen als mosterd, mayonaise, ketchup of chilisaus. Verder kent dit gerecht verschillende nationale en regionale varianten.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende mensen geweest die geclaimd hebben dat ze de eerste waren maar de Deense kok Louis Lassen, met zijn lunchkraam Louis' Lunch uit New Haven (Connecticut), zou in 1895 weleens de eerste kunnen zijn geweest die zo'n hamburger steak in een broodje opdiende. Anderen claimden hier al eerder mee begonnen te zijn maar mogelijk ging het hier om gehaktballen in broodjes. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. Dit succes was te danken aan het feit dat men nu een vleesgerecht had dat staand of lopend gegeten kon worden, zonder bord en zonder bestek. Tijdens de Louisiana Purchase Exposition in 1904 kreeg het broodje pas echt bekendheid doordat het daar op grote schaal verkocht werd aan een internationaal publiek. Hier deed de naam hamburger definitief zijn intrede.

Na verloop van tijd ontstonden de zogenaamde greasy spoons. Dit waren goedkope restaurants waar alleen gefrituurd en gebakken werd. Hier stonden dan ook met name de hamburgers op het menu. Het voordeel was dat hamburgers makkelijk te bereiden zijn en je relatief veel hamburgers tegelijk op een bakplaat kwijt kunt waardoor één kok een groot aantal gasten kan bedienen. Hetzelfde gold voor de frituur waar men ook niet veel werk aan had. Deze restaurants zorgden ervoor dat steeds meer Amerikanen goedkoop uit eten konden en iedereen met het gerecht in aanraking kon komen.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de fastfood en drive-inrestaurants en werd de hamburger niet meer zozeer geassocieerd met armoede. Het is nu een populair en hip product waarbij Burger King en McDonald's als multinationals (bijna) overal ter wereld hun hamburgers weten te verkopen.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn talloze varianten op de markt, waaronder:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Big Mac-index is een informele berekening voor de koopkrachtpariteit van een land of regio.
  • Een $100 hamburger is een uitdrukking onder piloten voor het vliegen van een korte retourvlucht, waarbij als het ware op de plaats van bestemming even snel een hamburger wordt gegeten om vervolgens weer terug te vliegen.
Zie de categorie Hamburgers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.