Hamburger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)
Hamburger
Hamburger sandwich.jpg
Land oorspronkelijk: Duitsland, huidige vorm: Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een hamburger is een broodje met een schijf rundergehakt die op hoog vuur gebakken of gegrild wordt.

De hamburger is afkomstig uit de Duitse stad Hamburg. Men bakte daar platgedrukte ballen gehakt vlees en serveerde die op ronde broodjes. Duitse emigranten namen deze eetgewoonte mee naar de Verenigde Staten, waar het hamburger werd genoemd en de hedendaagse hamburger is ontstaan.

Varianten[bewerken]

Er zijn talloze varianten op de markt, waaronder:

  • Cheeseburger: met gesmolten kaas
  • Baconburger: met gesmolten kaas en een plak gebakken spek
  • Hawaïburger: met gesmolten kaas en een schijfje ananas

Fastfood[bewerken]

Hamburgers worden meestal verkocht als fastfood. Wereldwijd zijn Burger King en McDonald's de bekendste fastfoodketens. In Frankrijk en België is ook de Quick-keten een grote partij. In frietkotten en cafetaria's worden ook hamburgers van het merk Bicky Burger verkocht.

Trivia[bewerken]

De grootste hamburger ter wereld weegt ruim 61 kilogram en kan gegeten worden in Denny's Beer Barrel Pub in het Amerikaanse Pennsylvania. 'The Beer Barrel Main Event Charity Burger' bevat 40 kilo vlees, een halve kilo sla, ketchup, mosterd en mayonaise, 160 sneden kaas, vijf uien en twaalf tomaten. Deze gigantische hamburger wordt tussen een 15 kilo zwaar hamburgerbroodje gelegd.

De duurste en exclusiefste hamburger ter wereld wordt dan weer geserveerd in "Wall Street Burger Shoppe" in New York. Voor deze decadente burger van 175 dollar wordt vlees van Japanse Kobe-runderen gebruikt, belegd met zwarte truffels, ganzenlever, Gruyère-kaas en eetbaar goud.