Hamer en sikkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
COMMUNISME

Communist star.svg

Portaal  Portaalicoon  Communisme

De gekruiste hamer en sikkel zijn het bekendste symbool van het communisme. Het symboliseert de eenheid van arbeiders (de hamer) en boeren (de sikkel) in de strijd tegen het kapitalisme en grootgrondbezit.

In 1917 verschenen de hamer en sikkel voor het eerst op het embleem van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek. In 1922 verscheen het symbool ook op de vlag van de Sovjet-Unie, samen met de rode ster. Daarnaast werd soms een variant gebruikt, de hamer en ploeg.

In Nederland hanteert de NCPN de hamer en sikkel als partijlogo, evenals haar voorganger, de CPN.

Heden ten dage worden de hamer en sikkel eigenlijk alleen nog openlijk gebruikt door communistische groeperingen en partijen. Gebruik van de hamer en sikkel in tendensen die hun oorsprong niet vinden in het leninisme is zeldzaam, aangezien het symbool ontstaan was in de Russische Revolutie.

In 2005 was er een voorstel door Oost-Europese Europarlementariërs om het symbool te verbieden bij wet, zoals dat is met de nationaal-socialistische swastika, vanwege het lijden dat de communistische regimes in Oost-Europa hebben veroorzaakt. De voormalig Litouwse president Vytautas Landsbergis zei dat de hamer en sikkel net als de swastika "een symbool van onderdrukking is".[1][2]

Unicode ondersteunt het symbool: (☭)