Hamipré

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hamipré
Deelgemeente in België Vlag van België
Hamipré (België)
Hamipré
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luxemburg Luxemburg
Gemeente Neufchâteau
Fusie 1977
Coördinaten 49° 50′ NB, 05° 27′ OL
Algemeen
Oppervlakte 21,43 km²
Inwoners
(1/1/2020)
1.294
(60 inw./km²)
Overig
Postcode 6840
NIS-code 84043(C)
Oude NIS-code 84026
Detailkaart
Hamipré (Luxemburg)
Hamipré
Portaal  Portaalicoon   België

Hamipré (Waals: Hamîpré) is een dorp in de Belgische provincie Luxemburg en een deelgemeente van de stad Neufchâteau. Hamipré ligt ten zuidoosten van het stadscentrum van Neufchâteau en omvat nog verscheidene dorpen en gehuchten, namelijk Cousteumont, Le Sart, Marbay, Mon-Idée, Namoussart en Offaing.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eind van het ancien régime werd Hamipré een gemeente, die ook de plaatsen Grapfontaine, Hosseuse, Marbay, Namoussart, Nolinfaing en Offaing omvatte. De gemeente werd echter in 1828 opgeheven en ontbonden. Hamipré en de plaatsjes Offaing, Marbay en Namoussart werden aangehecht bij de gemeente Longlier, ten noorden van Hamipré. De plaatsjes Grapfontaine, Hosseuse, Montplainchamps en Nolinfaing werden overgeheveld naar de nieuwe gemeente Straimont-Grapfontaine ten zuidoosten van Hamipré.

In 1862 werd het zuidelijk deel van Longlier echter weer afgesplitst en werd de gemeente Hamipré heropgericht. De nieuwe gemeente omvatte naast Hamipré ook Offaing, Marbay en Namoussart.

Bij de gemeentelijke herindeling van 1977 werd Hamipré een deelgemeente van de stad Neufchâteau. De gehuchten Le Sart en Cousteumont werden overgeheveld van de gemeente Assenois.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Église Notre-Dame