Hammersmith Apollo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eventim Apollo
Voorgevel
Locatie Hammersmith, Londen, Verenigd Koninkrijk
Type Concertzaal
Gebouw
Monument status Grade II
Architect Robert Cromie
Gebouwd 1930-32
Overig
Openbaar vervoer Hammersmith (Piccadilly en District Line)
Hammersmith (Hammersmith & City Line)
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Hammersmith Apollo (sponsornaam: Eventim Apollo, in de volksmond bekend als de Hammersmith Odeon) is een concertzaal in de Londense wijk Hammersmith.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1932 opende de concertzaal onder de naam Gaumont Palace, dat was ontworpen door Robert Cromie in art-decostijl. Dertig jaar later werd het gebouw hernoemd naar Hammersmith Odeon. In 1990 kreeg het gebouw de monumentenstatus als een Grade II-gebouw. Vanwege verschillende andere sponsoren zou de naam van de concertzaal in de loop der jaren nog verscheidene malen veranderen. In 2013 sloot het gebouw tijdelijk zijn deuren voor een grote renovatie die onder leiding stond van de architect Foster Wilson. Op 7 september 2013 ging de zaal weer open met een concert van Selena Gomez.

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop der jaren hebben verschillende artiesten live-cd's en dvd's gemaakt van hun optredens in de Hammersmith Apollo, waaronder Kings of Leon, Dire Straits, David Bowie, Queen, Depeche Mode en Bruce Springsteen. De concertzaal is te zien in de film Just My Luck uit 2006 waarin het gebouw doorgaat als een Hard Rock Cafe en ook is het gebouw te zien in de film The Football Factory.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hammersmith Apollo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.