Han Busker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Han Busker
Han Busker, in januari 2017
Han Busker, in januari 2017
Naam Han Harman Busker
Geboren 18 augustus 1960
Functie Voorzitter dagelijks bestuur FNV
Vakbond Federatie Nederlandse Vakbeweging
Mandaten
Vanaf 4-3-2016 Lid dagelijks bestuur FNV (verantwoordelijk voor onder andere Zorg en Pensioen)
9-12-2016 - 10-3-2017 Kandidaat-voorzitter FNV
Vanaf 10-3-2017 Voorzitter FNV
Website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Han Harman Busker (Enschede, 18 augustus 1960)[1] is sinds maart 2017 voorzitter van de FNV. Hij is nauw betrokken geweest bij de reorganisatie van de vakcentrale FNV.

Opleiding en carrière[bewerken]

Na de mavo ging Busker aan de slag bij de Koninklijke Marechaussee, waar hij doorstroomde als Algemeen Opsporingsambtenaar. Daar werd hij gelijk vakbondslid. Er waren problemen met de uitrusting en de dienstroosters. Daar leerde hij dat je zonder bond, zonder goede organisatie, niets voor elkaar krijgt.[2] Hij stapte in 1986 over naar de politie, eerst in de gemeente Amsterdam en vervolgens op Schiphol. In 1997 ging hij aan de slag als individuele belangenbehartiger bij MARVER, vakbond de Marechausseevereniging.

Vervolgens werd hij daar voorzitter, en daarnaast onder meer vicevoorzitter van AFMP, de Algemene Federatie van Militair Personeel, bestuurslid van Euromil, de koepelorganisatie van Europese militaire vakbonden en penningmeester bij EuroCOP, de koepelorganisatie van Europese Politie vakbonden.

Politiebond[bewerken]

In 2008 werd Busker voorzitter van de NPB, de Nederlandse Politiebond. Naast het feit dat hij in 2015 de langste politiestaking in de geschiedenis leidde, met als resultaat ruim 5 procent loonsverhoging, wist Busker tijdens Rijksbrede bezuinigingen een uitzonderingspositie af te dwingen voor agenten, via een handvol gerichte, effectieve werkonderbrekingen.

Voorzitterschap FNV[bewerken]

Bij de verkiezing tot voorzitter FNV

Nadat Ton Heerts per 1 juli 2016 was vertrokken als FNV-voorzitter, heeft het bestuur van de vakbond Busker geselecteerd en voorgedragen als kandidaat voor het vrijgekomen voorzitterschap. Drie vicevoorzitters van de bond hadden aanvankelijk aangegeven zelf wel voorzitter te willen worden. Om ruzie te voorkomen werd Busker echter als compromiskandidaat gekozen. Bij de selectie door een toetsingscommissie vielen nog eens vier andere kandidaten af. De hoofdreden voor de voorkeur van het bestuur voor Busker was dat hij voldoende ervaring zou hebben in het Haagse circuit en geschikt zou zijn voor de zware taak.[3][4][5] Ondanks het feit dat Busker de enige kandidaat was mochten de FNV-leden nog wel stemmen over de kandidaatstelling van Busker, via een ledenraadpleging.[6] Op 10 maart 2017 werd bekendgemaakt dat een grote meerderheid van de leden had ingestemd met de benoeming van Busker tot voorzitter.[7][8]