Han Peekel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Han Peekel
Han Peekel in Wordt vervolgd
Han Peekel in Wordt vervolgd
Geboren 6 oktober 1947
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1963–heden
Bekend van Wordt vervolgd
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Han Peekel (Rotterdam, 6 oktober 1947) is een Nederlands televisieproducent, radio- en televisiepresentator, producent, schrijver en spreker.

Loopbaan[bewerken]

Peekel begon zijn loopbaan begin jaren zestig als zanger van Nederlandse chansons, de zogenoemde luisterliedjes. Ook was hij radiopresentator bij Radio Veronica. Hij werd in Nederland bekend door zijn werkzaamheden voor televisie; hij heeft meer dan 4000 programma's geproduceerd. Hij heeft voor alle omroepen met uitzondering van de VPRO programma's gemaakt. In 1977 ontving hij een Edison voor het programma Wie in Nederland wil zingen, een kroniek van de Nederlandse kleinkunst.

Peekel werd landelijk bekend door de jarenlange presentatie van AVRO's Wordt Vervolgd, een programma over strips en tekenfilms. Peekel zou het programma uiteindelijk 17 jaar lang presenteren. In het eerste seizoen - 1983-84- had Peekel nog een baard en ging hij gekleed in een spencer met overhemd zonder strik. Later zou hij gekleed gaan in zijn meer bekende tenue: een felgekleurde colbert met overhemd vergezeld van strik. Na een verkeerd fiscaal advies van een bank raakte Peekel verwikkeld in een belastingaffaire, wat resulteerde in een boete en het maken van drie gratis voorstellingen voor kinderen in moeilijke omstandigheden.[1] Na het stopzetten van Wordt Vervolgd bij de AVRO zette Han Peekel het programma nog vijf jaar voort op Kindernet. Ook in Duitsland heeft het programma bijna vijf jaar gelopen onder de titel Comics, gepresenteerd door de bekende kinderpresentator Metty Krings.

Naast zijn televisiewerk en vele andere werkzaamheden nam Peekel in 1997 voor het eerst ook weer liedjes op. De cd met de titel Hartverwarrend bevat 15 nummers en werd uitgebracht door platenmaatschappij Red Bullet van Willem van Kooten. In 2017 maakte hij de cd "Jij droeg mijn naam" als eerbetoon aan zijn in 2016 overleden echtgenote Theya Peekel-Schilt[2]. Peekel schreef verder boeken over Theater Carré, Louis Davids, Lou Bandy en in 2006 een uitgebreide biografie over Wim Sonneveld. Thans is Han Peekel medeproducent van het digitale Nederland 24-kanaal NPO Best en maakt hij voor deze zender het programma TV Monument over onder anderen Floortje Dessing, Tineke Schouten en Jeroen Krabbé.

Cameo's in strips[bewerken]

Onderscheiding[bewerken]

Op 18 december 2012 werd Peekel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het dagblad De Telegraaf stelde dat dit tegen de regels van Kapittel voor de Civiele Orden was. Omdat Peekel begin jaren negentig is veroordeeld tot een taakstraf wegens belastingontduiking zou hij niet in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding.[3] In een brief aan de Hilversumse gemeenteraad verdedigde burgemeester Broertjes het toekennen van de onderscheiding. Peekel zou niet meer in de registers van de Justitiële Informatiedienst voorkomen omdat zijn veroordeling verjaard was.[4]