Han Peekel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Han Peekel
Han Peekel in Wordt vervolgd
Han Peekel in Wordt vervolgd
Geboren 6 oktober 1947
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1963–heden
Bekend van Wordt vervolgd
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Han Peekel (Rotterdam, 6 oktober 1947) is een Nederlands televisieproducent, radio- en televisiepresentator, producent, schrijver en spreker.

Loopbaan[bewerken]

Peekel begon zijn loopbaan begin jaren zestig als zanger van Nederlandse chansons, de zogenoemde luisterliedjes. Ook was hij radiopresentator bij Radio Veronica. Hij werd in Nederland bekend door zijn werkzaamheden voor televisie. Hij heeft meer dan 4000 programma's geproduceerd. Hij heeft voor alle omroepen met uitzondering van de VPRO programma's gemaakt. In 1977 ontving hij een Edison voor het programma Wie in Nederland wil zingen, een kroniek van de Nederlandse kleinkunst.

Peekel werd landelijk bekend door de jarenlange presentatie van AVRO's Wordt vervolgd, een programma over strips en tekenfilms. Zijn ervaring als stripboekhandelaar kwam hiervoor goed van pas. Peekel zou het programma uiteindelijk 17 jaar lang presenteren. In de eerste seizoenen had Peekel nog een baard en ging hij gekleed in een spencer met overhemd zonder strik. Later zou hij gekleed gaan in zijn meer bekende tenue: een felgekleurde colbert met overhemd vergezeld van strik. Nadat Peekel wegens belastingontduiking was veroordeeld tot een werkstraf en een boete van vijftigduizend gulden mocht hij het programma niet meer presenteren.[1] Hij werd opgevolgd door Judith de Bruijn.

In 1987 nam Peekel het initiatief nam om de ampexbanden waarop ruim dertig jaar omroepgeschiedenis stond voor vergaan te redden. Hij wist de toenmalige minister van Cultuur Elco Brinkman en topambtenaar Harry Kramer overtuigen van het maatschappelijk historiesche belang Zij stelden Han Peekel 35 miljoen gulden beschikbaar de televisieprogramma voor de toekomst veilig te stellen. Door het redden van van de ampexbanden pleitte Peekel voor de oprichting van een nieuw instituut waar iedereen de mediageschiedenis kon herbeleven en waar de programma voor de toekomst bewaard zouden blijven Uit dit lobbywerk samen met o.a. Willem van Kooten ontstond Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Han Peekel levert nog steeds een bijdrage aan de geschiedschrijving van de Media in Hilversum door zijn televisieserie TVmonument Daarin beschrijft Peekel op warme wijze de vaak kleurrijke geschiedenis en loopbaan van bekende televisie persoonlijkheden. Ook beroemde programma’s of gebeurtenissen worden in kaart gebracht. De serie bestaat uit 90 afleveringen van 55 minuten per deel en wordt voor opdracht van het Themakanaal NPOBest geproduceerd maar ook op NPO1 uitgezonden. Programma’s waren er o.a. over Willem Ruis, Mies Bouwman, Herman Stok, Andre van Duin, Paul van Viet, Adele Bloemendaal, Joop van den Ende Ramses Shaffy, Wim Sonneveld, Astrid Joosten, Freek de Jonge, Bob Rooyens,Ivo Nije, Ria Breemer en vele anderen

Naast zijn televisiewerk en vele andere werkzaamheden nam Peekel in 1997 voor het eerst ook weer liedjes op. De cd met de titel Hartverwarrend bevat 15 nummers en werd uitgebracht door platenmaatschappij Red Bullet van Willem van Kooten. Peekel schreef verder boeken over Theater Carré, Louis Davids, Lou Bandy en in 2006 een uitgebreide biografie over Wim Sonneveld. Thans is Han Peekel medeproducent van het digitale Nederland 24-kanaal NPO Best.

Peekel had een cameo als hoveling aan het hof van Maximiliaan van Oostenrijk in het Suske en Wiske-album De kleine postruiter.

Onderscheiding[bewerken]

Op 18 december 2012 werd Peekel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Han Peekel werd woensdag 18 december benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De presentator en producent kreeg het lintje uit handen van burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes. Dat heeft de Stichting Mediageheugen bekendgemaakt.

In zijn toespraak prees de burgemeester de vele verdiensten van Peekel, in het bijzonder op de terreinen van cabaret, kleinkunst en de productie van programma's voor televisie en radio. De uitreiking vond plaats op een symposium over omroepgeschiedenis. Het symposium werd georganiseerd door de Stichting Mediageheugen, waarvan Peekel initiatiefnemer en directeur is.

De 65-jarige Peekel presenteerde jarenlang het tv-programma Wordt Vervolgd, over strips en tekenfilms. In de jaren negentig bracht de presentator ook een cd uit. Daarnaast schreef Peekel verschillende boeken.

[NOVUM]