Han van Zomeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Andreas Johannes Leendert (Han) van Zomeren (Amsterdam, 16 juli 1920 - Laren/Bussumerheide[1], 10 oktober 1941) was een Nederlands verzetsstrijder.

De vader van Han van Zomeren had een drukkerij aan de Rustenburgerstraat 343 in Amsterdam. Hij was lid van de SDAP. Nadat hij in 1937 overleed, werd de 17-jarige Han bedrijfsleider van Van Zomeren. Hij was een jongeman vol idealen. Hij was een tijdje lid van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) en geloofde in het communisme, waar alles voor iedereen was.

Toen Nederland door de Duitsers bezet raakte, bleef hij overdag zijn normale drukwerk verzorgen, met name rouwadvertenties. Buiten kantoortijd kwam illegaal drukwerk van de pers. 's Ochtends werd het anti-Duitse drukwerk opgehaald en verspreid.

Han van Zomeren werd op 26 augustus 1941 door twee mannen van de Sicherheitspolizei gearresteerd in de woning van zijn moeder. Hij werd afgevoerd naar de gevangenis in de Euterpestraat en later overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Hij werd ter dood veroordeeld en op 10 oktober 1941 op de Bussumerheide gefusilleerd.

Op de Bussumerheide in Hilversum is in 1978 een monumentaal kruis geplaatst ter vervanging van het eenvoudige kruis dat er sinds 1945 stond. Hierop stonden aanvankelijk vier namen: A.A. Bosschart, L.A.R.J. van Hamel, R.P. s'Jacob en C. v.d. Vegte. In 2007 werd daar de naam A.J.L. van Zomeren aan toegevoegd.[1][2] Er vindt jaarlijks een dodenherdenking plaats op 4 mei.

Han van Zomeren is begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal[3].

In Amsterdam is een brug over het Amstelkanaal tussen Amstelkade en Jozef Israëlskade in stadsdeel Oudzuid naar hem vernoemd[4], niet ver waar Van Zomeren heeft geleefd. In 1995 werd ter nagedachtenis van Van Zomeren een boekje uitgebracht door de Grafische Cultuurstichting KGVO: Uns geht die Sonne nicht unter[5].