Ballamenagh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Handley's Corner)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Handley's Corner ligt op het westelijk deel van de Snaefell Mountain Course
Handley's Corner. De bedreigende muur aan de rechterkant werd pas in 1954 gebouwd, tot die tijd was het een hoge aarden wal met een heg.

Ballamenagh is een gehucht op het eiland Man. Het dankt zijn bekendheid voornamelijk aan Handley's Corner als markant punt in de Snaefell Mountain Course.

Ballamenagh heeft nog steeds een station in de Manx Electric Railway. Het ligt in de civil parish Michael langs de A3 Castletown - Ramsey. De omgeving wordt gedomineerd door de landbouwgronden van Ballamenagh en Shoughlaige-e-Caine.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Op Man werden en worden veel namen voor de bocht en het gebied eromheen gebruikt.

  • "Ballamenagh" en "Ballamenagh Corner", afhankelijk van de periode en andere taalinvloeden ook wel: "Balla Menagh", "Ballamainagh", "Ballamanagh" of "Ballameanagh", betekent "Boerderij in het midden".
  • "Elemehin", waarschijnlijk een verbastering van Slieau Himmin (Shimmin's Mountain[1]).
  • "Eleanor's Corner" (herkomst niet bekend).
  • "Cronk-ny-Fedjag" of, afhankelijk van de periode en andere taalinvloeden, "Cronk-ny-Vedjagh" of "Cronk-ny-Fessage" (Heuvel van de Pluvier), verwijst naar een heuvel ongeveer 250 meter van de bocht.

Isle of Man TT en Manx Grand Prix[bewerken | brontekst bewerken]

Ballamenagh ligt ook langs de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix. Het vormt het een van de markante punten langs dit circuit en ligt tussen de 11e en de 12e mijlpaal. Ballamenagh maakte ook deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922. Het hoorde ook bij de St John's Short Course, die voor motorraces werd gebruikt van 1907 tot 1910.

Circuitverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Handley's Corner[bewerken | brontekst bewerken]

028handleys.jpg

De S-bocht Handley's Corner dankt zijn naam aan de coureur Wal Handley. In 1932 was Handley in topvorm. Hij werd tweede in de Lightweight TT en derde in de Junior TT. In de Senior TT viel hij echter bij Ballamenagh Corner in de buurt van Kirk Michael. Handley reed ongeveer 135 km/h en remde hard voor de S-bocht, maar zijn voorwiel blokkeerde en de Rudge vloog over de kop. Handley bleef (tijdelijk) verlamd op de weg liggen, naast de motorfiets waarvan het gas nog vol open stond. Bovendien lekte er benzine uit de tank, waardoor Handley zelf doorweekt werd en bang was voor brand. Dat gebeurde gelukkig niet en enige uren later kon Handley in Nobles Hospital in Douglas zijn verhaal met zijn gebruikelijke humor vertellen aan Geoff Davison, een voormalig coureur en in die tijd al kroniekschrijver van de TT-races. Aanvankelijk kreeg de boerderij aan de linkerkant van de weg de naam "Handley's Cottage", maar toen die de nieuwe naam "Smithy Cottage" kreeg werd de bocht zelf "Handley's Corner" genoemd. Handley zelf gaf als oorzaak van het ongeluk dat zijn motor niet goed liep en dat hij daardoor misschien te veel risico had genomen. In die tijd waren er nog weinig marshals bij deze bocht en Handley werd geholpen door een bewoner van een naburige cottage. Tot het midden van de jaren vijftig was Handley's een smal weggedeelte waar slechts één rijder tegelijk langs kon. In 1952 gingen er echter twee coureurs noodgedwongen samen doorheen: de sturen van de Triumphs van Bernard Hargreaves en Eric Houseley haakten bij de nadering in elkaar en bleven 40 meter aan elkaar vastzitten. Hoewel de aandacht van de coureurs uitgaat naar het ronden van de hoge muur in de tweede bocht, is de uitgang van die bocht ook gevaarlijk omdat de verkanting de motorfietsen naar de buitenbocht dringt en het wegdek er vrij hobbelig is. Steve Hislop verloor hier tijdens de Senior TT van 1994 de controle en reed met zijn voeten naast de steunen een stukje door de heg aan de buitenkant, maar won de race alsnog.

12e Mijlpaal[bewerken | brontekst bewerken]

140 meter voorbij Handley's Corner ligt een flauwe bocht naar links die de 12e mijl markeert. Het is nog steeds een volgasbocht en de coureurs proberen ook het gas open te houden op het gedeelte richting Barregarrow. In de jaren zeventig kon dat nog, maar tegenwoordig zijn de motorfietsen zo snel dat zelfs de flauwe bochten als McGuinness's het onmogelijk maken.

Verbeteringen aan het circuit[bewerken | brontekst bewerken]

Gebeurtenissen bij Handley's Corner[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Frank Fry kreeg tijdens de Junior TT van 1947 een pitsignaal van zijn monteur: 4/16. Dat betekende dat hij vierde was met 16 seconden achterstand op nummer drie. Fry dacht echter dat hij vier seconden tekortkwam voor een Zilveren Replica en voerde zijn snelheid op. Het verwarde hem echter, en hij was zo in gedachten dat hij zich bij Handley's Corner te laat realiseerde waar hij was en volgas de heg in vloog. Zijn Velocette was beschadigd, maar Frank Fry kon naar een naburige boerderij lopen waar hij een kop thee kreeg. Toen hoorde hij de radiocommentator omroepen dat hij vierde was, met 16 seconden achterstand…