Hangmat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hangmat

Een hangmat is een doek dat tussen twee bevestigingspunten wordt geknoopt. Hierop kan men liggen om te slapen of te luieren. Doordat de hangmat kan schommelen, wordt het liggen in een hangmat vaak als zeer ontspannend ervaren.

Oorsprong[bewerken]

Het woord hangmat zou uit het Taíno komen, van het woord hamaca. In het begin werd het hangmak genoemd, later werd dit, onder invloed van volksetymologie, hangmat. Hangmatten komen van de Indianen uit Zuid- en Midden-Amerika. Andere bronnen beweren dat de hangmat zijn oorsprong in Brazilië vindt.

Christoffel Columbus introduceerde de hangmat als eerste in Europa na zijn ontdekking van Amerika in 1492. De indiaanse uitvinding werd door de Spanjaarden direct in gebruik genomen op hun zeilschepen.[1]

Gebruik[bewerken]

In Zuid- en Midden-Amerika is de hangmat een gewoon deel van het meubilair, dat zowel binnens- als buitenhuis wordt gebruikt: om in te rusten, dommelen of te slapen. Brazilianen nemen hun hangmat mee als ze bij familie of vrienden blijven overnachten. Hangmatten werden in het verleden op zeilschepen en ook nu nog door zeilers gebruikt. Ze nemen minder ruimte in dan een bed en door hun ophanging vangen ze de bewegingen van het schip op.

Types[bewerken]

Er zijn verschillende soorten hangmatten.

  • Zonder stokken.
Dit is de oorspronkelijke vorm.

In deze hangmatten hoor je overigens schuin te liggen. In de grootste matten kun je ook overdwars liggen. Hangmatten zonder stokken zijn te onderscheiden in twee soorten:

  • Maya of Mexicaans: Dit zijn geweven hangmatten met een open structuur die lijkt op een fijn visnet.
  • Braziliaans: Dit zijn dichter geweven hangmatten, waarbij het liggedeelte een lap stof is.
  • Met stokken
Dit type kom je veel tegen in westerse landen. Het liggedeelte van dit type hangmat bevindt zich tussen twee stokken, die de stof (vaak katoen) of het net spreiden. Dergelijke hangmatten zijn goedkoper te produceren maar hebben wel wat nadelen: ze zijn instabieler, minder comfortabel en zwaarder.

Vergelijk[bewerken]

In het algemeen wordt door kenners de voorkeur aan hangmatten zonder stok de voorkeur gegeven: de doek of het net vormt zich naar je lichaam, ze ondersteunen het lichaam gelijkmatig, liggen daarom erg prettig. Verder zijn ze lichter, veel compacter om op te bergen en minder kwetsbaar. Het grote voordeel van de hangmat met stok is dat deze -ook in ongebruikte toestand- gespreid blijft en er daardoor mooier uitziet. Voor marketingsdoeleinden, waarbij de hangmat bedrukt wordt, wordt derhalve gewoonlijk aan hangmatten met stok de voorkeur gegeven.

Ophanging[bewerken]

Oorspronkelijk werd een hangmat tussen twee palen of twee bomen opgehangen; tegenwoordig zijn er ook hangmatstaanders of -standaarden, een houten of metalen frame waarin je de hangmat spant.