Hanna Schygulla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hanna Schygulla
Hanna Schygulla in 1982.
Algemene informatie
Geboren 25 december 1943
Geboorteplaats Königshütte
Land Polen
Duitsland
Werk
Jaren actief 1968-
Beroep actrice, chansonnière
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hanna Schygulla (Königshütte, 25 december 1943) is een Duits actrice en chansonnière.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Woning in Chorzów, Opper-Silezië, waar Schygulla haar kindertijd doorbracht

Schygulla werd uit Duitse ouders geboren in Königshütte (tegenwoordig Chorzów) in Opper-Silezië. In 1945 vertrok zij met haar moeder naar München. Haar vader was een Duits militair bij de infanterie. Hij werd door de Amerikaanse troepen in Italië gevangengenomen en verbleef tot 1948 in krijgsgevangenschap. Schygulla studeerde in de jaren 60 Romaanse talen en volgde daarnaast toneellessen in München.

Zij raakte vooral bekend door haar acteerwerk voor Rainer Werner Fassbinder. Tijdens het draaien van Effi Briest (1974), naar de gelijknamige klassieke roman van Fontane, raakten Fassbinder en Schygulla in een ernstige discussie over een uiteenlopende interpretatie van het personage. Ook de te lage betaling was een probleem voor Schygulla en zij leidde hierover een actie tegen Fassbinder tijdens het draaien van Effi Briest. Nadien werkten zij verschillende jaren niet meer met elkaar, tot het draaien van Die Ehe der Maria Braun in 1978.

Schygulla speelde mee in Franse, Italiaanse, Amerikaanse en Hongaarse films. In de jaren '60 was zij ook bekend als chansonnière. In Juliane Lorenz' documentaire Life, Love and Celluloid (1998) over Fassbinder, zong Schygulla verschillende liederen. In 2002 deed zij mee aan VB51 van de kunstenares Vanessa Beecroft en in 2007 speelde zij mee in de film Auf der anderen Seite van Fatih Akın. Hanna Schygulla woont sinds 1981 in Parijs. Zij kreeg diverse onderscheidingen en prijzen, zoals de Zilveren Beer voor Beste Actrice op het Filmfestival van Berlijn in 1973 voor Die Ehe der Maria Braun en in 1983 de prijs van Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes en de Premi David di Donatello voor Storia di Piera.

Filmografie (ruime selectie)[bewerken | brontekst bewerken]