Hans-Hermann Hoppe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans-Hermann Hoppe
Hans-Hermann Hoppe
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 2 september 1949
Geboorteplaats Peine
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Economie, filosofie
Onderzoek Anarcho-kapitalisme
Promotor Jürgen Habermas
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Hans-Hermann Hoppe (Peine, 2 september 1949) is een Duits econoom en politiek filosoof. Hoppe is een voorstander van het anarcho-kapitalisme.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren te Peine, in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Hoppe studeerde sociologie, filosofie, geschiedenis en economie aan de Universität des Saarlandes (te Saarbrücken), de Goethe-Universität (te Frankfurt am Main) en aan de University of Michigan (te Ann Arbor, MI, Verenigde Staten). In 1974 promoveerde hij (onder Jürgen Habermas), om daarna in 1981 de Habilitation te verkrijgen (beide aan de Goethe-Universität).

Sinds 1986 is hij professor economie aan de University of Nevada, Las Vegas (UNLV). Hij is ook als Distinguished Fellow verbonden aan de vrijemarkt-denktank Ludwig von Mises Institute (Auburn, Alabama), en is voor lange tijd redacteur geweest van het libertarische Journal of Libertarian Studies.

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 kwam zijn boek Democracy: The God that Failed (Democratie: De God die geen God is) uit, dat niet alleen een kritiek leverde op democratie als staatsvorm, waarin Hoppe opperde dat zelfs een vrije markt onder een erfelijke monarch beter is dan elke democratische staatsvorm, maar dat ook de constante strijd tussen vrijheid van het individu en de staat binnen het liberalisme een verloren zaak voor de vrijheid van het individu is. Volgens Hoppe kan de staat als 'dwingend instituut' het beste helemaal afgeschaft worden. De argumenten die Hoppe hanteert verschillen wel van die argumenten die door een andere anarchokapitalist, David D. Friedman, gebruikt worden.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Hans-Hermann Hoppe op Wikimedia Commons.