Hans Bethe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Hans Albrecht Bethe
2 juli 19066 maart 2005
Hans Bethe
Hans Bethe
Geboorteplaats Straatsburg
Nationaliteit Amerikaans
Plaats van overlijden Ithaca
Nobelprijs Natuurkunde
Jaar 1967
Reden "Voor zijn bijdragen aan de theorie van de kernreacties, met name zijn ontdekkingen betreffende de energieproductie in sterren."
Voorganger(s) Alfred Kastler
Opvolger(s) Luis Alvarez
Portaal  Portaalicoon   Natuurkunde

Hans Albrecht Bethe (Straatsburg (destijds Duitsland, tegenwoordig Frankrijk), 2 juli 1906Ithaca (New York), 6 maart 2005) was een Amerikaans natuur- en sterrenkundige van Duitse afkomst. In 1967 won hij de Nobelprijs voor zijn ontdekking van energieopwekking in sterren in de jaren 1930.

Biografie[bewerken]

Zijn vader Albrecht Theodore Julius Bethe (hoogleraar fysiologie) was protestants, zijn moeder Anna Kuhn Joods. Na natuurkunde te hebben gestudeerd in Frankfurt en München (bij Arnold Sommerfeld) ontvluchtte hij Duitsland in 1933 in verband met de rassenwetten van de nazi's. Na een kort verblijf in Engeland, was hij vanaf 1935 voor de rest van zijn leven verbonden aan de Cornell University in de Amerikaans plaats Ithaca (New York). In 1941 werd hij Amerikaans staatsburger.

Hij was gehuwd met Rose Ewald, de dochter van professor Paul Peter Ewald, die hij in 1937 ontmoet had toen hij docent was aan de Duke University. Samen kregen ze twee kinderen, zoon Henry en dochter Monica. In 1975 ging hij met emeritaat. Hans Bethe overleed op 98-jarige leeftijd.

Wetenschappelijke productie[bewerken]

In 1938 maakte hij naam met een baanbrekend artikel[1] over de energieproductie in sterren door kernfusie. Hierin beschreef hij, samen met Charles Critchfield, dat sterren stralen door waterstofkernen (protonen) te versmelten tot helium-4-kernen via de proton-protoncyclus. Bij deze reactie ontstaan ook andere subatomaire deeltjes (positronen en neutrino's) door de transmutatie van protonen in neutronen.

Nog geen half jaar later, in 1939, ontdekte en beschreef Bethe – en onafhankelijk van hem Carl Friedrich von Weizsäcker – een ander belangrijk kernproces, de koolstof-stikstofcyclus.[2] Hiervoor won hij in 1967 een Nobelprijs (voor de Natuurkunde). De koolstof-stikstofcyclus of CNO-proces is een belangrijk cyclisch kernproces waarbij waterstof tot helium wordt gefuseerd met koolstof (C), stikstof (N) en zuurstof (O) als katalysator. Daar waar kernfusie bij lage temperaturen voornamelijk volgens de proton-protoncyclus gebeurt domineert bij hoge temperaturen het CNO-proces. Verder analyseerde hij ook andere mogelijke kernreacties die in sterren kunnen optreden.

Ook droeg hij bij aan de ontwikkeling van de radar, leidde hij tijdens de Tweede Wereldoorlog (1943-1946) de theoretische afdeling van het Manhattanproject in Los Alamos en was nauw betrokken bij de bouw van de eerste atoombom en later de waterstofbom, hoewel hij vanaf het begin eigenlijk tegen de ontwikkeling van die laatste was.

Na zijn bijdrage aan de atoomwapens zou hij later zich sterk tegen de kernwapening gaan verzetten en werd hij een vurig voorstander van een uitsluitend vreedzaam gebruik van kernenergie. Dankzij zijn invloed ondertekende het Witte Huis verbod op atmosferische tests van atoomwapens. Sinds 1963 hield hij zich bezig met de theorie van neutronensterren, met de veiligheidsaspecten van kerncentrales en met de detectie van ondergrondse kernexplosies. Ook op het terrein van de kwantumelektrodynamica (QED) heeft hij baanbrekend werk verricht.

Erkenning[bewerken]

Hans Bethe was lid van onder andere de American Philosophical Society, de American Physical Society (voorzitter in 1945), de American Astronomical Society en van de National Academy of Sciences. Naast de Nobelprijs in 1967 mocht Bethe voor zijn wetenschappelijk werk enkele belangrijke onderscheidingen in ontvangst nemen, waaronder:

Bibliografie[bewerken]

Bethe publiceerde vele wetenschappelijke artikelen, zowel in het Handbuch der Physik als later in Review of Modern Physics. Verder schreef hij verschillende boeken, waaronder:

  • Elementary Nuclear Theory (1948)
  • Mesons and Fields (1955)
  • Quantum Mechanics of One- and Two-Electron Atoms (1957, samen met Edwin Salpeter)
  • Intermediate Quantum Mechanics (1964 & 1968, met Roman Jackiw)
  • The Road From Los Alamos (1991)