Hans Brinker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Brinker, of De Zilveren Schaatsen
Dodge Stahl - Les Patins d argent page 10.jpg
Oorspronkelijke titel Hans Brinker, or the Silver Skates
Auteur(s) Mary Mapes Dodge
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal (nl)
Oorspronkelijke taal (en)
Uitgegeven 1867
Oorspronkelijk uitgegeven 1865
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hans Brinker, of De Zilveren Schaatsen (Engels: Hans Brinker, or the silver skates: a story of life in Holland) is een Amerikaans boek geschreven door Mary Mapes Dodge en uitgegeven in 1865. De Nederlandstalige vertaling kwam in 1867 uit.

Verhaal[bewerken]

Het boek verhaalt over de jongen Hans Brinker die aan een schaatswedstrijd deelneemt dwars door Holland. Brinker hoopt de prijs, een stel zilveren schaatsen, te winnen om daarmee zijn zieke vader te kunnen genezen. Onderwijl wordt de geschiedenis van het land achter dijken en duinen verteld.

De held van Haarlem[bewerken]

De Held van Haarlem is een verhaal binnen het achttiende hoofdstuk van het boek. Kinderen op school moeten om de beurt een stukje eruit voorlezen. Het is een verhaal over de zoon van een Haarlemse sluiswachter die op een stormachtige middag een klein gaatje in de dijk ontdekt. De jongen weet dat als er water door blijft stromen het een steeds groter gat kan worden, waarna de dijk helemaal kan doorbreken. Hij aarzelt geen moment en met zijn vinger houdt hij het gat dicht. Een avond en een nacht lang verdedigt hij zo, letterlijk met blote handen, stad en land tegen de dreigende zee.

Later werd dit jongetje waarvan geen naam bekend is vereenzelvigd met de hoofdpersoon Hans Brinker.[1][2] Het werd een Amerikaanse sage en vervolgens ook een stukje Nederlandse import-folklore.

Sculpturen[bewerken]

Beeld in Spaarndam uit 1950
Beeld in Harlingen uit 1962
Verhaal uitgebeeld in Madurodam

Omdat er voor toeristen niets te zien was in de streek waar het verhaal zich afspeelde, werd in 1950 in Spaarndam aan de IJdijk een beeld geplaatst van een jongetje met zijn vinger in een dijk. Het beeld is gemaakt door Gra Rueb. Op de sokkel wordt de naam van het jongetje niet genoemd; hij wordt omschreven als "(...) de knaap die het symbool werd van de eeuwigdurende strijd van Nederland tegen het water."

In 1962 werd het beeld It Jonkje geplaatst in Harlingen bij de vertrekplaats van de veerboten. Dit beeld werd ontworpen door Johan Jorna en werd destijds vervaardigd voor de film De zaak M.P. van Bert Haanstra waarin dit beeld een rol speelt.[3]

Het verhaal wordt ook uitgebeeld in Madurodam en in de multimediashow Madurodam by Light.

Verfilmingen[bewerken]

Externe link[bewerken]


Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Hans Brinker, or The Silver Skates op de Engelstalige versie van Wikisource.