Hans Brinker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Brinker, of De Zilveren Schaatsen
Dodge Stahl - Les Patins d argent page 10.jpg
Oorspronkelijke titel Hans Brinker, or the Silver Skates
Auteur(s) Mary Mapes Dodge
Oorspronkelijk uitgegeven 1865
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hans Brinker, of De Zilveren Schaatsen is een boek van Mary Mapes Dodge, eerste uitgave in 1865. De oorspronkelijke Engelse titel is Hans Brinker, or the Silver Skates. Het is het verhaal van een jongen die tijdens een schaatstocht dwars door Holland, de legendarische geschiedenis van een land achter dijken en duinen vertelt.

De held van Haarlem[bewerken]

Een stuk van het verhaal werd een Amerikaanse sage en indirect ook een stukje Nederlandse import-folklore. Dit is het verhaal dat in het boek wordt voorgelezen in de klas over de Held van Haarlem (in hoofdstuk 18). Het is een tot de verbeelding sprekend verhaal van de zoon van een Haarlemse sluiswachter. Als hij op een stormachtige middag een klein gaatje in de dijk ontdekt, aarzelt hij geen moment. Met zijn vinger houdt hij het gat dicht. Een avond en een nacht lang verdedigt hij zo, letterlijk met blote handen, stad en land tegen de dreigende zee.

Later werd het naamloze jongetje Hans Brinker[1][2] genoemd, de naam van de hoofdpersoon van het boek.

Sculpturen[bewerken]

Beeld in Spaarndam uit 1950
Beeld in Harlingen uit 1962
Verhaal uitgebeeld in Madurodam

Omdat er voor toeristen niets te zien was in de streek waar het verhaal zich afspeelde, werd in 1950 in Spaarndam aan de IJdijk een beeld geplaatst van een jongetje met zijn vinger in een dijk. Het beeld was gemaakt door Gra Rueb. Op de sokkel wordt de naam van het jongetje niet genoemd; hij wordt omschreven als "(...) de knaap die het symbool werd van de eeuwigdurende strijd van Nederland tegen het water."

In 1962 werd het beeld It Jonkje geplaatst in Harlingen bij de vertrekplaats van de veerboten. Dit beeld werd ontworpen door Johan Jorna voor de film De zaak M.P. door Bert Haanstra waarin dit beeld een rol speelt.[3]

Het verhaal wordt ook uitgebeeld in Madurodam en in de multimediashow Madurodam by Light.

Externe link[bewerken]

Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Hans Brinker, or The Silver Skates op de Engelstalige versie van Wikisource.