Hans Brinker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Brinker verbeeld in Madurodam
Hansje Brinker in Spaarndam
Hansje Brinker in Harlingen

Hans Brinker, of De Zilveren Schaatsen is een boek van Mary Mapes Dodge, eerste uitgave in 1865. De oorspronkelijke Engelse titel is Hans Brinker, or the Silver Skates. Het is het verhaal van een jongen die tijdens een schaatstocht dwars door Holland, de legendarische geschiedenis van een land achter dijken en duinen vertelt.

Een stuk van het verhaal werd een Amerikaanse sage en indirect ook een stukje Nederlandse import-folklore. Dit is het verhaal dat in het boek wordt voorgelezen in de klas over de Held van Haarlem (in hoofdstuk 18). Het is een zeer tot de verbeelding sprekend verhaal van de zoon van de sluiswachter van de Haarlemmermeer. Als hij op een stormachtige middag een klein gaatje in de dijk ontdekt, aarzelt hij geen moment. Met zijn vinger houdt hij het gat dicht. Een avond en een nacht lang verdedigt hij zo, letterlijk met blote handen, stad en land tegen de dreigende zee.

Later werd het naamloze jongetje Hans Brinker[1][2] genoemd, de naam van de hoofdpersoon van het boek. Omdat er voor toeristen niets te zien was in de streek waar het verhaal zich afspeelde, werd in 1950 in Spaarndam aan de IJdijk een beeld geplaatst van een jongetje met zijn vinger in een dijk. Het beeld was gemaakt door Gra Rueb. Op de sokkel wordt de naam van het jongetje niet genoemd; hij wordt omschreven als "(...) de knaap die het symbool werd van de eeuwigdurende strijd van Nederland tegen het water."

In 1962 kwam er een beeld in Harlingen (vertrekplaats veerboten), gevolgd door Madurodam. In de multimediashow Madurodam by Light staat de figuur Hans Brinker en zijn strijd tegen het water centraal.

Externe link[bewerken]