Naar inhoud springen

Hans Burgkmair

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hans Burgkmair
Hans Burgkmair
Persoonsgegevens
Geboren Augsburg, 1473
Overleden Augsburg, 1531
Nationaliteit Heilige Roomse Rijk
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hans Burgkmair de Oude(re) (Augsburg, 1473 - Augsburg, 1531) was een Duitse schilder en maker van houtsneden uit de tijd van de Renaissance. Hij was de vader van de schilder Hans Burgkmair de Jongere.

Hans Burgkmair was de zoon van Thomas Burgkmair, een Augsburgse schilder, van wie Hans Burgkmair het schilderen leerde. Na deze opleiding verbleef hij enige tijd bij de schilder Martin Schongauer in de Elzas. Rond 1490 was hij weer in Augsburg werkzaam, als maker van houtsneden voor de drukker Erhard Ratdolt, waar hij ook de techniek van de kleurendruk leerde kennen. In 1498 trouwde hij en werd hij opgenomen in het plaatselijke schildersgilde. Vanaf 1500 verschenen er houtsneden van hem met religieuze en humanistische motieven, onder meer voor Conrad Celtis en Konrad Peutinger. Ook maakte hij illustraties voor verschillende boeken die in verband staan met keizer Maximiliaan I, zoals diens Gebedenboek en de Weisskunig, en ontwierp hij 67 houtsnedes voor de Triomftocht van keizer Maximiliaan.

In zijn werk maakt Burgkmair gebruik van italianiserende motieven in de weergave van architectuur en decoraties, maar het is niet bekend of dit het gevolg is van in Augsburg circulerende gravures uit Italië, of van een reis naar Italië die Burgkmair al dan niet gemaakt zou hebben.

Zie de categorie Hans Burgkmair d. Ä. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.