Hans Calmeyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Calmeyer
Hans-calmeyer-yadvashem-4997 1.jpg
Geboren 23 juni 1903
Osnabrück, Duitse Keizerrijk
Overleden 3 september 1972
Osnabrück, Bondsrepubliek Duitsland
Land/partij Flag of German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel Flag of Weimar Republic (war).svg Reichswehr
Balkenkreuz.svg Wehrmacht
Dienstjaren 1940 - 1945
Eenheid Reichskommissariat
Leiding over Hoofd van de Abteilung (afdeling) Innere Verwaltung
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Yad Vashem-onderscheiding (Postuum)
Ander werk Jurist

Hans-Georg Calmeyer (Osnabrück, 23 juni 1903 - 3 september 1972) was een Duitse jurist die als ambtenaar in Nederland werkte.[1] Hij redde duizenden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Begin maart 1941 werd Calmeyer benoemd tot hoofd van de Abteilung (afdeling) Innere Verwaltung in het bezette Nederland, waar Joden zich sinds januari 1941 moesten laten registreren. Daarmee ontstond de zogenaamde Calmeyer-lijst. Het bleek mogelijk verzoekschriften vanwege twijfel aan joodse afstamming in te dienen bij Calmeyers bureau. Hij was vaak bereid bij twijfel aan de afstamming een vrijstelling te verlenen.

Dat bracht hem volgens dr. L. de Jong, in diens werk over de Tweede Wereldoorlog, gaandeweg steeds vaker in conflict met andere Duitse organisaties in Nederland. Niettemin bleef Calmeyer volharden in het accepteren van allerlei ontlastende documenten die vaak werden aangedragen door advocaten, zoals de in 1972 overleden mr. A.N. (Nino) Kotting in samenwerking met de op zijn bureau werkzame advocaat Jaap van Proosdij, die in 2011 in Zuid-Afrika overleed. Ook onderschreef hij de rapportage van antropoloog Arie de Froe, die daarmee aantoonde dat Portugese Joden geen Joden zouden zijn.[1] Volgens De Jong besefte Calmeyer al doende dat veel herzieningsverzoeken op vervalsingen berustten, maar bleef zich ervoor inzetten.

Calmeyer zou met zijn werk bij deze organisatie zo'n 2866 tot 17.000 Joden gered hebben van de vernietigingskampen. [2]

Na de oorlog werd hij door de geallieerden in Scheveningen gevangengehouden van mei 1945 tot september 1946. Daarna vestigde hij zich weer in Osnabrück in Duitsland.

In 1972 overleed Hans Calmeyer op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval. In 1974 kreeg zijn levensverhaal hernieuwde aandacht in dr. Lou de Jongs Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog; Calmeyer kreeg in 1992 postuum een Yad Vashem-onderscheiding. De advocaten Van Proosdij en Kotting kregen diezelfde onderscheiding, maar later.