Hans Coumans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Coumans
Zelfportret 1983
Persoonsgegevens
Volledige naam Johannes Jozef Coumans
Geboren 19 maart 1943
Overleden 16 november 1986
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) impressionisme
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes Jozef (Hans) Coumans (Schin op Geul, 19 maart 1943Heumen, 16 november 1986) was een Nederlandse kunstschilder en actief in de regio Zuid-Limburg, België en Duitsland. Hij was autodidact en maakte circa 1700 werken. Hij schilderde in de impressionistische schilderstijl.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Coumans groeide op in Schin op Geul. Tussen zijn 15e en 19e levensjaar ondernam hij diverse langdurige tochten door Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk en Spanje. In 1961 sloot hij zich voor een half jaar aan bij het rondreizend circusgezelschap Toni Boltini, waar hij werkte als olifantendompteur.[1]

Coumans studeerde kort aan de Stadsacademie in Maastricht en ging een korte periode in de leer bij beeldend kunstenaar Charles Eyck. Hij startte als landschapsschilder en portrettist maar de kost verdiende hij vooral met decoratieve kunst, veelal met als onderwerp het Heuvelland, in tientallen horecaondernemingen in Valkenburg aan de Geul en omstreken. Ook maakte hij (houtskool) snelportretten in de kroegen, op braderieën en bij allerlei evenementen. In 1965 verhuisde hij voor korte tijd naar Haarlem en Amsterdam, waar hij zich aansloot bij de provobeweging. Na enkele maanden keerde hij terug naar Limburg. In 1969 ging hij naar Spanje, waar hij in Benidorm, Lloret de Mar en Calella de la Costa muurtaferelen vervaardigde. Hij keerde vanwege problemen met de betalingen weer terug naar Valkenburg. Daar trouwde hij in 1970 met Christine van Kempen. Vanaf dat moment maakte hij vooral schilderijen van het Limburgse Heuvelland.[2] In 1976 verhuisde hij naar Nuth en in 1981 naar Bingelrade.

Coumans overleed in 1986 als gevolg van een auto-ongeluk.[1][3]

Schilderstijl[bewerken | brontekst bewerken]

De stijl van Coumans valt onder te brengen onder het (post-)impressionisme. Tijdgenoten van Coumans werkten aan abstracte en conceptuele kunst, maar Coumans schilderde buiten de mainstream om en liet zich vooral inspireren door de natuur. Zijn oeuvre omvat thema’s als landschappen, dorpsgezichten (cultureel erfgoed), stillevens, (snel)portretten en maatschappijkritische werken.

Exposities[bewerken | brontekst bewerken]

  • Expositie in ’t Kloeester in Schinveld, 1985
  • Bloemenexpositie op Kasteel Doenrade, 1984
  • Museum Land van Valkenburg, juni-augustus 2014[2]

Schilderijen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]