Hans Holthuis (jurist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Holthuis
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Henry Hans Holthuis
Geboren 1 juli 1947
Nationaliteit Nederlands
Beroep Officier van Justitie
Griffier
Carrière
1979-1999 Officier van Justitie
2001-2009 Hoofdgriffier Joegoslavië-tribunaal

Hans Holthuis (1 juli 1947) is een Nederlands jurist. Rond twintig jaar was hij officier van justitie bij verschillende parketten in Nederland en van 2001 tot 2009 was hij hoofdgriffier van het Joegoslaviëtribunaal.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Holthuis begon zijn loopbaan in 1972 bij de afdeling voor burgerlijk recht van het Ministerie van Defensie en was vanaf 1975 rechterlijk ambtenaar in opleiding (raio) bij de Rechtbank in Den Haag. Vervolgens was hij vanaf 1979 plaatsvervangend en eerste officier van justitie van het parket bij de arrondissementsrechtbank van Den Haag. Vanaf 1985 richtte hij zich daarnaast op de samenstelling van het vervolgingsbeleid op het gebied van drugs en fraude en van 1988 tot 1991 had hij de leiding over het Studiecentrum Rechtspleging (SSR) in Zutphen dat in Nederland het opleidingscentrum is van de rechterlijke macht.

In 1991 was hij van januari tot september plaatsvervangend rechter bij de rechtbank van Zutphen en aansluitend hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket in Zwolle. Vervolgens werd hij in 1995 hoofd van het landelijk parket van het Openbare Ministerie, dat dit jaar van start ging om de georganiseerde misdaad het hoofd te bieden. Hier bleef hij aan tot hij 1999.

Holthuis is lid van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en was hier eind jaren negentig voorzitter van de sectie voor officiers van justitie. Tijdens zijn loopbaan stond hij in contact met vakgenoten in het buitenland, zoals van de École nationale de la magistrature in Bordeaux, de Procureurs de la République in Frankrijk, de FBI en DEA in de Verenigde Staten en de speciale procureur op het gebied van maffia-zaken in Italië.

In 2001 volgde hij zijn landgenote Dorothée de Sampayo op als hoofdgriffier van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. In 2005 werd hij herkozen voor een nieuwe termijn van vier jaar tot hij in 2009 werd opgevolgd door de Australiër John Hocking, die tot die tijd plaatsvervangend hoofdgriffier was geweest.

Voorganger:
Dorothée de Sampayo
Griffier van het Joegoslaviëtribunaal (2001-2009) Opvolger:
John Hocking