Hans Knoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige militair, zie Hans Knoop (militair)
Hans Knoop (1983)

Hans Knoop (Naarden, 1943) is een Nederlands journalist die vooral bekend werd door de rol die hij speelde bij de ontmaskering en arrestatie van de oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren als kind van ondergedoken Joodse ouders. Knoop groeide op in Amsterdam, waar hij op de lagere school Charles Geerts leerde kennen. Veel later trad Knoop enkele keren als woordvoerder van Geerts op. In 1963 begon Knoop zijn journalistieke carrière als verslaggever bij De Telegraaf. Later was hij onder andere correspondent in Brussel en Tel Aviv, ook voor de AVRO. Van 1968 tot 1971 was hij hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad.

Van 1974 tot oktober 1977 was Hans Knoop hoofdredacteur van het opinieweekblad Accent. In die tijd speelde de zaak-Menten. Knoop wist materiaal te ontdekken dat belastend was voor Menten en hield niet op de zaak in het nieuws te brengen. Later besteedde ook TROS-journalist Wibo van de Linde met regelmaat aandacht aan deze zaak. Nadat Menten het land was ontvlucht, spoorde Knoop hem op in Zwitserland.[1]

Na zijn werk voor Accent begon Knoop een media-adviesbureau. Tijdens de ontvoering van de zakenman Maup Caransa trad hij op als woordvoerder van de familie. Sinds 1990 woont hij in België. Hij komt nog regelmatig in het nieuws: zo ging hij in 2005 in debat met Gretta Duisenberg, die hij een antisemiet noemde. In mei 2006 beschuldigde hij de Duitse ondernemer en Media Markt-eigenaar Otto Beisheim ervan zijn witgoed- en elektronicaketen te hebben opgezet met Zwitserse gelden die van de Waffen-SS afkomstig waren. Hij zei de aanklacht te hebben gepubliceerd, omdat "ik ervan kots als ik die orthodoxe joden kapitalen zie uitgeven in de Media Markt in de Diamantbuurt in Antwerpen."[2]

Hans Knoop heeft een aantal publicaties op zijn naam, zoals Zesdaagse van Sinaï, De Joodsche Raad van Amsterdam en Wouter Basson, de Mengele van Zuid-Afrika.

In 2007 begon Knoop een rechtszaak tegen Het Parool, oud-hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen en journalist Bart Middelburg. De rechter oordeelde dat de door Middelburg aan Knoop toegevoegde term 'sjacheraar' niet antisemitisch was.

Televisieserie[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar van 2016 zond Omroep MAX een televisieserie uit over de Zaak-Menten, gebaseerd op Knoops boek uit 1977. Guy Clemens vertolkte hem in de serie.[3]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • De zesdaagse van Sinaï, Israël. Bussum, Van Dishoeck, 1967
  • De zaak Menten, met nieuwe onthullingen over de Velser Affaire, met voorwoord van Simon Wiesenthal. Amsterdam, Becht, 1977.
  • The Menten Affair. New York, Macmillan, 1978.
  • De Joodsche Raad, het drama van Abraham Asscher en David Cohen. Amsterdam, Elsevier, 1983
  • De zaak Marc Dutroux. Den Haag, BZZTôH, 1998
  • Dr. Wouter Basson, de Mengele van Pretoria. Den Haag, BZZTôH, 2000
  • Israel, van lieveling tot paria, Just Publishers, 2011.
  • De zaak Menten, het complete verhaal. Just Publishers, 2016. 272 p. ISBN 978-90-8975-860-6