Hans Matla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hendrik Johan (Hans) Matla (1949) is een Nederlands antiquaar, uitgever, stripverzamelaar en auteur van de Stripkatalogus.

Matla's stripcatalogus[bewerken]

Matla's Stripkatalogus verschijnt al sinds 1976 op regelmatige basis. Deze vuistdikke catalogi bevatten alfabetisch-lexicografische informatie rond tienduizenden stripalbums, striptijdschriften en secundaire stripliteratuur, evenals door Matla zelf bepaalde richtprijzen en waardeschattingen. Deze zijn uiteraard mede bepaald door prijzen die gevraagd en betaald worden op stripbeurzen. Sinds de eerste uitgave uit 1976 verscheen in 1998 de negende editie.

Marten Toonder[bewerken]

Matla staat ook bekend als liefhebber en kenner van het werk van Marten Toonder en Hans Kresse. Rond Toonder heeft hij ook een officiële "Bommelkatalogus" gepubliceerd, waarin alle verhalen van Toonder gecategoriseerd staan. Zijn stripantiquariaat en stripgalerie zijn jaren een trefpunt voor stripliefhebbers geweest. Zijn uitgeverij bestaat nog altijd. Hij onderhield een goede relatie met Toonder en Kresse. De Stichting De Kressekring en Het Haegsch Bommel Genootschap zijn mede door hem opgericht.

Stripreeksen[bewerken]

Matla staat ook in voor de heruitgave van klassieke Nederlandse stripreeksen als Eric de Noorman (Hans Kresse), Kapitein Rob (Pieter Kuhn), Heer Bommel, Tom Poes, Kappie, Panda (Marten Toonder) en Dick Bos (Alfred Mazure). Hiervoor scande hij de oude prentjes in op de computer, waar ze dan digitaal gerestaureerd werden.

Louis Couperus[bewerken]

Sinds zeven jaar is Matla verzamelaar van het werk van Louis Couperus (1863-1923) en hij bezit inmiddels een van de grootste en belangrijkste collecties van deze schrijver.

In populaire cultuur[bewerken]

  • Hij had een cameo in de stripreeks Nero in het album "De ring van Balderic" (1984), waar hij de Antwerpse Grote Markt bezoekt.

Bronnen[bewerken]

Portal.svg Portaal Louis Couperus