Hans Oster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Oster
Hans Oster in 1939
Geboren 9 augustus 1887
Dresden, Koninkrijk Saksen, Duitse Keizerrijk
Overleden 9 april 1945
Flossenbürg, nazi-Duitsland
Rustplaats Massagraf Flossenbürg, Duitsland[1]
Religie Evangelisch
Land/zijde Flag of Germany (1867–1918).svg Duitse Keizerrijk
Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Weimarrepubliek
Flag of Germany (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel War Ensign of Germany (1903–1919).svg Deutsches Heer
War Ensign of Germany (1921–1933).svg Reichswehr
Balkenkreuz.svg Heer
Dienstjaren 19071932
19351944
Rang WMacht Arabesken Generale OF9-6 1945.svg WMacht H OF6 GenMaj 1945.svg Generalmajor
Eenheid 4. Königlich Sächsisches Feldartillerie-Regiment Nr. 48.
Abwehr
Bevel Hoofd afdeling Personen en Financiën
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen IJzeren Kruis
Ander werk Duitse verzet in de Tweede Wereldoorlog

Hans Paul Oster (Dresden, 9 augustus 1887 - Flossenbürg, 9 april 1945) was een Duits beroepsofficier in de Duitse Wehrmacht en een vastberaden tegenstander van Hitler en het nazisme. Hij was een centrale persoon in het verzet van Duitse legerofficieren tegen Hitler.

Oster wordt geboren in een lutherse predikantenfamilie. In 1907 wordt hij beroepssoldaat. Hij neemt deel aan de Eerste Wereldoorlog, en eindigt als officier bij de generale staf. In de jaren van de hyperinflatie weet hij het familievermogen in stand te houden door 's ochtends een uurtje voor het werk met grote bedragen op de beurs te speculeren. In 1929 wordt hij wegens een 'erezaak' met de vrouw van een hoge ambtenaar gedwongen de dienst te verlaten.

Hij vindt een baantje bij het 'Forschungsambt' van Hermann Göring, maar wordt door een oude kennis, Wilhelm Canaris, in 1935 gerekruteerd voor de Abwehr de Duitse contraspionage. Hier wordt hij als hoofd van de afdeling Personen en Financiën de rechterhand van Canaris. Beide mannen zijn nationaal-conservatief en één in hun afwijzing van het Nationaalsocialisme.

Een staatsgreep waarbij zowel deze beide mannen als anderen betrokken zijn gaat door een vreedzame oplossing van de Sudetencrisis niet door. Zijn beste persoonlijke vriend is de Nederlandse militair attaché in Berlijn, majoor Bert Sas. De twee ontmoeten elkaar vaker, en via Bert Sas geeft Oster de details van 'Fall Gelb' aan Nederland door. Onder de gegevens die hij doorspeelt zijn niet alleen de steeds door Hitler veranderende aanvalsdata voor Nederland, maar ook de datum voor de aanval op Denemarken en Noorwegen, de inzet van parachutisten voor de gevangenname van het Nederlands koninklijk huis, en de aanvalsroute van de 9e pantserdivisie.

Wanneer de Duitse legerleiding duidelijk wordt dat de aanvalsplannen op Den Haag verraden zijn, gaat de verdenking uit naar Oster vanwege zijn vriendschap met Sas. Canaris weet echter een eigen onderzoek in de archieven van de Nederlandse inlichtingdienst te starten, en er wordt niets belastends tegen Oster gevonden.

Oster verleent ook hulp aan Joden. De verdenking hiervan leidt tot zijn ontslag in 1943. Na de aanslag op Hitler op 20 juli 1944 wordt Oster gearresteerd. Enkele dagen voor Amerikaanse troepen het concentratiekamp Flossenbürg bereiken, wordt hij daar opgehangen.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hans Bernd Gisevius, Bis zum bittern Ende.
Zie de categorie Hans Paul Oster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.