Hans Otten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hans Roza Eugeen Otten (Kasterlee, 11 februari 1971) is een Vlaams presentator en tv- en radiomaker.

Biografie[bewerken]

Otten deed zijn kandidaturen politieke en sociale wetenschappen aan de K.U.Brussel. Daarna studeerde hij communicatiewetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Zijn carrière als presentator begon hij bij één (VRT). Hij presenteerde er de hitparadeprogramma TV1-top 30. Kort daarna combineerde hij zijn studies met televisie- maar ook radiowerk, Studio Brussel. Hij presenteerde daar een aantal jongerenprogramma's. Eind 1998 startte hij met de presentatie van Commissaris O. voor Studio Brussel. Het satirische zaterdagmiddagprogramma haalde verschillende prijzen. Zo won Otten in 2000 de Humo's Pop Poll als Bekwaamste radiofiguur en hij kreeg van de Vlaamse radio- en televisiepers de prijs voor beste radioprogramma van het jaar. Het programma werd tot 2003 uitgezonden en maakte op 1 januari 2012 een comeback op de zender.

In 1994 maakte Otten op televisievlak de overstap naar VTM. Daar werd hij presentator van het loterijprogramma Telekwinto. Later presenteerde hij ook de programma's Alles of niets, Sterrenconnectie, Vakantiekriebels en andere programma's. Ottens voorlaatste wapenfeit voor VTM was Hans en de Griet in 2001. Tot slot maakte hij bij de zender de late-night-talkshow Otten. Omdat de nieuwe programmadirecteur Jan Verheyen een nieuwe koers wilde varen, verlangde hij van Otten om luchtige spelprogramma's te presenteren. Hierop verliet Otten VTM.

Meteen contacteerde SBS Belgium Otten om voor hun zenders te komen werken: VT4 en later ook VIJFtv. Otten tekende een exclusiviteitscontract met VT4. Hij presenteerde samen met Hanne Troonbeeckx het programma The Block. Het programma is nog steeds één van de best bekeken programma's van de zender. Verder volgden onder andere Succes in 100 dagen, een programma waarin zes jonge duo's 100 dagen de tijd kregen om een eigen zaak op te starten. Later ging Otten de datingtoer op: samen met Tanja Jess presenteerde hij eenmalig Temptation Island. Naar eigen zeggen omdat hij het programma te fascinerend vond om te weigeren.

In 2004 nam hij deel aan het tweede seizoen van de Slimste Mens ter Wereld. Na twee deelnames moest hij de quiz verlaten.

In 2006 kreeg hij een studioprogramma bij de zender: Let's dance, dat hij samen met Cara Van der Auwera presenteerde. Begin 2007 volgde Schoondochter gezocht, wederom met Van der Auwera. In maart 2008 was Otten te zien in het nieuwe studioprogramma Ook getest op dieren, dat hij in duopresentatie met Roos Van Acker deed.

In 2008 bedacht Otten een nieuw televisieformat: Het Hotel. Het programma werd in het voorjaar van 2009 uitgezonden. In de finale van The Block Hoegaarden vroeg hij publiekelijk aan Hanne Troonbeeckx of zij samen met hem ook dat programma wilde presenteren. Haar antwoord was "ja".

In de jaren eropvolgend presenteerde Otten wederom het programma The Block, gaf commentaar bij The Wall en verlengde zijn contract bij SBS. Andere programma's die volgden zijn Bananasplit, samen gepresenteerd met Peter Van Asbroeck, Mijn Man Kan Dat! samen met Véronique De Kock en het make-over programma De Huisdokter.

In juni 2012 verliet Otten VT4, omdat hij er geen toekomst meer voor zichzelf zag nadat de zender in handen kwam van De Vijver Mediaholding.[1]

Na meer dan twee jaar afwezigheid op het scherm keerde Otten in november 2014 terug op tv als quizmaster in het humorprogramma Balls of Steel op 2BE.

Hans Otten werd in 2014 hoofd programma-ontwikkeling van Warner Bros België. Warner Bros België maakte sindsdien programma's zoals Terug naar eigen land (VIER), Het zijn net mensen (VIER), Het sterkste netwerk (Eén), Met Vier in Bed (VTM), Little Big Shots met Nathalie Meskens (VTM), Sorry voor alles (Eén) en Temptation Island (VIJF).

Hans Otten schrijft en presenteert wekelijks een satirische radiocolumn in het Radio 2-programma De Weekwatchers. Daarin geeft hij zijn humoristische en eigenzinnige kijk op de actualiteit.

In 2017 richtte Otten samen met sterrenchef Viki Geunes en hun beider partners een hotel-restaurant op nabij het MAS in Antwerpen.[2]

Privéleven[bewerken]

Otten was van 2001 tot 2004 getrouwd met Kristl Strubbe. Ze hebben twee kinderen. In 2012 trouwde hij met Colette van Remortel, met wie hij in 2013 een zoontje kreeg.

Hans Otten woont in Mechelen.