Hans Sibbelee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hans Sibbelee (Leeuwarden, 8 november 1915Maartensdijk, 30 maart 2003) was een Nederlands fotograaf en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Opleiding en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Sibbelee volgde tussen 1933 en 1935 een elektrotechnische opleiding te Tiel en trad daarna in dienst van Philips. Na enkele maanden werd hij echter ontslagen omdat hij communistische geschriften las. Hij verhuisde naar Voorburg waar hij deel uitmaakte van een groep links geëngageerde kunstenaars.

Verzetswerk[bewerken | brontekst bewerken]

Na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog in 1936 sloot hij zich aan bij de Internationale Brigade en vocht tegen de Francisten. In 1937 ging hij naar Spanje en nam zijn Leica camera mee om tijdens zijn verblijf te gaan fotograferen. Gedurende de Duitse bezetting volgde hij lessen kunstgeschiedenis en kreeg van het Ministerie van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen de opdracht de belangrijkste monumenten in Nederland te fotograferen. Hij zou het fotograferen van kunst en architectuur zijn gehele leven voortzetten.

Ondergedoken Camera[bewerken | brontekst bewerken]

Hij sloot zich in de loop van 1944 aan bij "De Ondergedoken Camera", een groep Amsterdamse fotografen die illegaal de bezettingstijd vastlegden. Ook speelde hij als elektrotechnicus een belangrijke rol in het verzet door radio-ontvangers te bouwen en documenteerde hij illegale activiteiten, onder meer op zijn onderduikadres aan de Kromme Waal 31 te Amsterdam. Ook legde hij wapenoefeningen en -instructies vast. Deze negatieven zijn waarschijnlijk verloren gegaan.

Naoorlogse werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Na de bevrijding nam hij zijn geliefde onderwerp, vastleggen van kunst en architectuur weer op en werkte veel voor Uitgeverij Contact. Hij fotografeerde veel religieuze bouwkunst en beeldhouwwerken, kastelen en landhuizen in Nederland en hedendaagse architectuur. Veel van de resulterende boeken over kerkelijke kunst maakte Sibbelee in samenwerking met prof. Frits van der Meer, een pater die hij tijdens de oorlogsjaren was tegengekomen. In de jaren vijftig maakte Hans Sibbelee verschillende reizen naar Rusland. Als communist bracht hij vaak enkel de positieve kanten van de communistische heilstaat in beeld. Ook bracht hij in 1959 een bezoek aan China waar hij fotografeerde. Toch zal Sibbelee vooral herinnerd blijven door zijn vele geografische en kunsthistorische fotoreportages.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie van Sibbelee wordt beheerd door het Centrum Kunsthistorische Documentatie (CKD) van de Radboud Universiteit Nijmegen (afdeling kunstgeschiedenis). Dit centrum beheert ruim 10.000 afdrukken en meer dan 30.000 negatieven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]