Hans van Hemert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hans van Hemert
Hans van Hemert en Sandra Reemer tijdens het Nationaal Songfestival 1976.
Algemene informatie
Volledige naam Hans Christiaan Willem van Hemert
Geboren 7 april 1945
Geboorteplaats VoorburgBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1964–heden
Genre(s) Pop
Beroep muziekproducent
Label(s) Phonogram
Act(s) Luv', Mouth & MacNeal
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hans Christiaan Willem van Hemert (Voorburg, 7 april 1945) is een Nederlands muziekproducent, componist en tekstdichter.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Van Hemert is de zoon van televisieregisseur Willy van Hemert en danseres Miep Kronenburg.

Van Hemerts ambitie om acteur te worden werd tenietgedaan door de afwijzing door de toneelschool. Rond 1965 was hij actief als zanger in de Gooische band The Caps, en in 1967 maakte hij met Peter Koelewijn onder de naam You and me een single. Toen Van Hemert door Phonograms verkoopafdeling werd ontslagen, werd hij door de afdeling Artiesten en repertoire van hetzelfde bedrijf aangetrokken, en werd hij aangesteld als producer voor de afdeling "Pop". De dan twintigjarige Van Hemert is op dat moment verantwoordelijk voor groepen als Zen, Group 1850, Q65, The Motions, The Dukes, en The Sound Magics en Big Wheel. Opmerkelijk is dat Hans van Hemert soms de solozang voor zijn rekening neemt bij die groepen. Dit is het geval bij Mother No-Head van Group 1850 en If I Stay Too Long van Big Wheel.

Voor de televisieserie De Glazen Stad (geregisseerd door zijn vader) componeerde hij de muziek en begin jaren 70 bracht Van Hemert een aantal solosingles uit. Ook verscheen de elpee Hits voor zomaar een zomeravond met alleen liedjes die hij had geschreven en geproduceerd. Van Hemert bracht het duo Sandra & Andres bij elkaar en schreef en produceerde voor hen een reeks van hits waaronder de succesvolle songfestivaldeelname met Als het om de liefde gaat.

Later bracht Van Hemert ook het duo Mouth & MacNeal bij elkaar, dat diverse hits scoorde, waaronder de door Van Hemert met Harry van Hoof geschreven wereldhit How Do You Do (6.000.000 verkochte exemplaren). Het duo nam in 1974 deel aan het Eurovisiesongfestival met het liedje Ik zie een ster / I See a Star. Andere platen die Van Hemert produceerde zijn Mijn Gebed van D.C. Lewis, Maanserenade van Marty en diverse hits van onder anderen American Gypsy, De Aal, Liesbeth List en Ramses Shaffy. In 1974 kreeg Van Hemert de Gouden Harp als een van de jongsten tot dan toe. In opdracht van het Wereld Natuur Fonds schreef hij het nummer The Elephant Song, bedoeld voor Frank Sinatra. Het nummer werd, gezongen door Kamahl en werd een nummer 1-hit. In 1977 bracht hij ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van de Veronica Top 40 de studiogroep Veronica Unlimited bij elkaar. In 1979 won hij mede de Conamus Exportprijs.

Halverwege de jaren 70 bedacht Van Hemert het damestrio Luv'. Aanvankelijk met weinig succes, totdat de opdracht van de VPRO kwam om een titelsong te schrijven voor het programma Waldolala met Dolf Brouwers. Dit was de start van een uitermate succesrijke carrière van het trio. In 1981 bedacht Van Hemert Vulcano, dat ook behoorlijk succesvol werd.

Voor Kinderen voor Kinderen produceerde hij in 1982 een aantal liedjes, waaronder de klassieker Meidengroep en daarnaast Ha Ha Ho Ho.

In 1987 componeerde en produceerde hij een UNICEF-benefietsingle met het nummer Song for Nadim, dat gezongen werd door Yann Andersen,[1] met wie hij de tekst schreef. Song for Nadim werd een hit in Portugal (24 weken op nummer 1 en platina). In 1988 produceerde hij het lied Wij houden van Oranje voor en met André Hazes wat Hazes' wederopstanding inluidde. In 1995 maakte Van Hemert een album met Glennis Grace. In 2016 kreeg Van Hemert voor zijn hele oeuvre de Buma Lifetime Achievement award.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]