Hansel and Gretel: Witch Hunters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hansel and Gretel: Witch Hunters
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Classic Tale New Twist
Regie Tommy Wirkola
Producent Will Ferrell
Beau Flynn
Chris Henchy
Adam McKay
Scenario Tommy Wirkola
Hoofdrollen Jeremy Renner
Gemma Arterton
Famke Janssen
Peter Stormare
Muziek Atli Örvarsson
Montage Jim Page
Camerawerk Michael Bonvillain
Distributie Paramount Pictures
Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van de Verenigde Staten 25 januari 2013
Vlag van België 6 februari 2013
Vlag van Nederland 28 februari 2013
Genre Actie/horror/fantasy
Speelduur 88 minuten
98 minuten (unrated)
Taal Engels
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 50.000.000[1]
Gewonnen prijzen 1
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hansel and Gretel: Witch Hunters is een Amerikaans-Duitse horror/fantasy-film uitgebracht in februari 2013. De titelrollen worden gespeeld door Gemma Arterton en Jeremy Renner. De regisseur is Tommy Wirkola. Het verhaal is een vervolg op het sprookje Hans en Grietje.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Hansel en Gretel worden als kinderen in het bos achtergelaten door hun vader. Hier vinden ze een huisje gemaakt uit peperkoek en ander snoep. Zodra ze in het huisje zijn, worden ze gevangengenomen door de heks die er woont. Ze dwingt Hansel om constant snoep te eten, terwijl Gretel gedwongen wordt het vuur op te stoken omdat het niet heet genoeg is. Op een dag weet Gretel haar ene handboei los te krijgen en een mes te pakken. De heks vuurt op Gretel, maar dit gaat door Gretel heen en deert haar niet, waarop Gretel de heks neersteekt om dan Hansel te bevrijden, waarop Hansel de weer naderende heks met een stuk hout slaat en de heks vervolgens in de brandende oven terechtkomt. Nadat ze de oven dichtdoen en de heks het uitschreeuwt, roept Gretel de heks toe of het nu wel heet genoeg is.

De film verspringt dan naar de toekomst waarin Hansel en Gretel volwassen zijn geworden en ondertussen beroemde heksenjagers zijn. Zij hebben geen moeite om heksen te doden, want om nog onverklaarde redenen blijken toverspreuken geen effect op hen te hebben. Hansel lijdt door het verplichte snoep eten aan suikerziekte en dient regelmatig insuline in te spuiten.

Op een dag worden ze ingehuurd door de burgemeester van de stad Augsburg, dit tot groot ongenoegen van sheriff Berringer. Deze laatste staat op het punt om Mina te executeren omdat ze verdacht wordt van hekserij. Hansel en Gretel kunnen de bevolking overtuigen dat Mina geen heks is. Het duo wordt ingehuurd om enkele kinderen op te sporen die door heksen zijn ontvoerd. Ze worden door de burgemeester gewezen op een vreemd huisje in het noordelijke bos waar iedereen ver van weg blijft om daar te beginnen met hun zoektocht. Daar aangekomen vinden ze een heks in het huisje, waarop een gevecht in het bos plaatsvindt en ze de heks uiteindelijk weten te vangen. De heks leverde een kaart op, waarop de Bloedmaan te zien is, een zo gezegde maansverduistering die eens in een generatie voorkomt, en volgens de kaart zou die over 3 nachten plaatsvinden. Ze worden voorgesteld aan Jackson, die het bos van binnen en buiten kent. Gretel geeft aan dat ze beter niet in de nacht erheen kunnen gaan en dus besluiten ze in de ochtend te gaan. De sheriff die het niet eens is met de burgemeester huurt zijn eigen spoorzoekers in die hij betaalt om wel in de nacht op onderzoek uit te gaan. Met honden gaan deze op pad, wanneer de mannen rond een kampvuur zitten en de honden plots weg zijn, komt er een heks plots tevoorschijn, dit is Muriel, die de honden naast haar heeft zitten. Muriel vraagt of de honden van hen zijn en wat ze in het bos komen doen. De mannen geven aan dat ze op zoek zijn naar een ontvoerd kind. Muriel antwoordt dat er in dit bos geen kinderen zijn, enkel de dood, en verandert dan plots van gedaante in een heks en laat de honden de mannen aanvallen. Op één spoorzoeker na, worden deze allen gedood. Ze raakt de spoorzoeker op het voorhoofd aan die het wel overleeft, en laat hem wormen uit de grond eten. Ondertussen zitten Hansel en Gretel samen met Jackson wat te drinken en worden ze benaderd door Benjamin Walser een grote fan van Hansel en Gretel, Benjamin heeft een flink boekwerk bij zich over hun heksenjacht en vraagt om een handtekening. Plots komt de spoorzoeker strompelend in de lokale taverne binnen en roept dat de heks alle andere spoorzoekers gedood heeft, waarbij hij aangeeft dat de heks hem een boodschap heeft meegegeven voor hen allemaal, waarna hij even later uit elkaar spat en iedereen onder hem zit, waarop Gretel (die helemaal onder zit) zegt dat hij de "Hunkering naar kruipbeestjes"-vloek over zich had en dat ze die vloek haat.

Hansel is de volgende ochtend op de dorp markt wat inkopen aan het doen (kinderkleding en een pompoen) voor de val te zetten in het bos en komt daar Mina tegen. Hansel krijgt even last van zijn ziekte en Mina vraagt of het goed met hem gaat, waarna Hansel uitlegt wat er vroeger is gebeurd en dat hij daardoor ziek is geworden en zichzelf om de paar uur een injectie moet geven aangezien hij anders dood zou kunnen gaan. Waarop Mina zegt dat hij de suikerziekte heeft en ze daar wel iets van afweet en haar hulp aanbiedt als Hansel het wil, Hansel wijst dit af.

Hansel en Gretel kunnen met behulp van Jackson de heks Horned overmeesteren en gevangennemen, door een val te zetten. Zij vertelt hen later in de cel dat het bloed van de twaalf manen weldra zal worden opgevangen. Gretel komt er dan achter dat het om 12 kinderen gaat en bij natelling hebben de heksen nu zes jongens en vijf meisjes. De heksen zijn dus nog op zoek naar één meisje ook komen ze erachter dat die elk in een andere maand zijn geboren, het bewuste meisje zou in april geboren meten zijn. Terwijl Hansel en Gretel de bevolkingsregisters nakijken om na te gaan welke meisjes in aanmerking komen, blijkt dit Mary Behlmer te zijn. Ondertussen valt de heks Muriel en haar trol de stad aan samen met de roodharige heks en ontvoeren ze het meisje. Hansel gaat naar het adres toe terwijl Gretel bij Horned blijft, waar Muriel verschijnt om die te bevrijden. Muriel en Gretel ontmoeten elkaar daar voor het eerst, een kort gevecht is er dan tussen hen waarbij Muriel aangeeft aan Gretel dat ze haar nog niet doodt, aangezien Gretel iets heeft dat ze nodig heeft, "het laatste ingrediënt". Jackson komt tussenbeide waarbij Muriel Gretel naar buiten gooit, Jackson wordt hierna door Muriel gedwongen zichzelf door het hoofd te schieten. Muriel bevrijdt hierna Horned. Hansel slaagt erin om de bezemsteel van de roodharige heks vast te grijpen en vliegt een stuk met haar mee. Gretel is ondertussen door Benjamin meegenomen naar zijn huis. Benjamin verzorgt daarop Gretel.

De volgende dag wordt hij door Mina gevonden, hangend aan zijn voeten in een boom. Nadat hij uit de boom is gevallen, brengt Mina hem naar een helende bron. Ze geeft aan dat hij het water in moet, aangezien dat geneeskrachtig is, Hansel geeft aan niet zo goed te kunnen zwemmen, waarop Mina aangeeft dat ze dan wel mee gaat. Ze ontdoet zich van haar jurk en stapt naakt het water in. Hansel gaat daarop toch ook het water in, en na wat gebrabbel van Hansel kust Mina Hansel. Gretel is ondertussen op zoek naar Hansel, maar wordt aangevallen door de sheriff en zijn handlangers. Ze wordt gered door Edward, de trol van Muriel, die de mannen doodt en haar meeneemt. Wanneer Gretel vraagt waarom hij haar heeft gered, antwoordt hij dat trollen heksen dienen, waarna hij wegloopt. Hierop ze vraagt hoe hij heet, nadat hij zegt dat hij Edward heet vertrekt hij.

Hansel en Gretel vinden elkaar terug in een huisje in het bos. Het wordt al snel duidelijk dat dit hun ouderlijk huis is, maar ze zijn ook verrast omdat het een heksenwoning blijkt te zijn. Daarop verschijnt plots Muriel die hen de waarheid over hun verleden vertelt. Hun moeder was de witte opperheks Adrianna die getrouwd was met een boer. Tijdens de nacht dat ze werden achtergelaten was het ook Bloedmaan. Muriel vertelt dat het ritueel, naast de twaalf kinderen, ook het hart van een witte opperheks vereist. Het doel van het ritueel is om een heks te beschermen tegen vuur zodat zij niet meer kunnen branden. Echter was Adrianna te machtig en kon Muriel haar niet overmeesteren. Omdat Gretel de dochter is van Adrianna is zij ook een witte opperheks. Dit verklaart waarom Gretel en Hansel bestand zijn tegen toverspreuken. Omdat Muriel Adrianna niet kon overmeesteren, richtte ze zich tot Gretel. Om de kinderen te beschermen, bracht hun vader hen diep in het bos met de bedoeling hen daar op te halen zodra de Bloedmaan voorbij was. Uit wraak verspreidde Muriel in het dorp het bericht dat Adrianna een heks was, waarop de inwoners naar haar huis togen om Adrianna te verbranden en haar man op te hangen.

Na dit verhaal valt Hansel Muriel aan. Hansel verliest het gevecht en wordt zwaar gewond achtergelaten. Gretel wordt door Muriel ontvoerd. Wanneer Hansel ontwaakt, is Mina bij hem. Zij verklaart dat ze een witte opperheks is en dat er ook goede heksen zijn. Mina geeft aan dat ze iets zeer krachtigs gevonden heeft in het heksenhol onder hun ouderlijk huis, wat het boek de "Ambramelin-grimoire" blijkt te zijn dat bescherming biedt tegen zwarte magie. Vanuit het boek zegenen ze hun wapens. Ze gaan samen met Benjamin in de tegenaanval om te voorkomen dat Muriel het ritueel kan uitvoeren, in het bos zetten ze wat vallen en laten daar Benjamin achter met een geweer. Ondertussen komen er vanuit diverse streken heksen naar Augsburg. Gretel is vast geketend aan een grote rotsblok. Tijdens de toespraak van Muriel verstoort Hansel deze door een schot in de lucht, waarna hij aangeeft de heksen niet allemaal te doden als ze zijn zus en de kinderen zouden laten gaan. hierop geeft Muriel de roodharige heks opdracht aan te vallen, het hoofd van de rode harige heks wordt door Hansel er af geschoten, Mina richt een soort van gatling gun op de heksen en begint op de heksen te schieten. Muriel geeft opdracht aan Horned om de kinderen te gaan halen en zij zelf zal het hart van Gretel pakken. Edward (de trol) staat ondertussen aan de kant van Hansel en Gretel en op het moment dat Muriel het hart van Gretel wil pakken slaat Edward Muriel neer. Hansel komt bij de kinderen aan en schiet dan het hoofd van Horned er af. Edward bevrijdt Gretel, maar Muriel trekt Edward met een krachtketen over de richel. Waarop Gretel Muriel bespringt en ze een gevecht aangaat met Muriel. Op het moment dat Muriel het mes probeert te steken in Gretel om haar hart eruit te snijden, komt de zon op en is het te laat, de Bloedmaan is voorbij. Muriel kan echter ontsnappen op haar bezem, samen met nog wat heksen en vliegt ze door het bos heen. Een paar heksen zien de vallen te laat en vliegen door een gespannen web heen en worden zo in stukken gereten, Muriel ziet dit nog net op tijd en remt af. Benjamin ziet haar plots vliegen en richt zijn geweer en vuurt een kogel af die in de vlucht uit elkaar komt en daaruit allemaal kleiner kogeltjes spatten, hierdoor wordt Muriel geraakt en valt ze op de grond. Ondertussen zijn Hansel en Mina bij Benjamin aangekomen en gaan ze samen achter Muriel aan. Ondertussen komt Gretel bij Edward aan en gebruikt ze een stroomapparaatje om hem weer tot leven te wekken. Hansel, Mina en Benjamin komen aan bij het oude peperkoekenhuisje waar plots Mina wordt neergeschoten door Muriel. Muriel gebruikt Benjamin als schild, maar Hansel schiet Benjamin in de schouder zodat die vrij is en er opnieuw een gevecht start met Muriel. Mina valt Muriel aan als Hansel op de grond ligt, in dat gevecht steekt Muriel Mina neer met een dolk en schiet Hansel Muriel het peperkoekenhuisje in, Mina sterft dan in de armen van Hansel. Ondertussen arriveert Gretel ook bij het peperkoekenhuisje en vechten Hansel en Gretel verder met Muriel. Hansel windt een ketting om Muriel's nek en opent daarop de oven, waarop Muriel hem smeekt in menselijke vorm het niet te doen. Hierop antwoord Hansel met "leuk geprobeerd" hierop volgt nog een gevecht waarna Muriel op de grond terechtkomt en Hansel de ovenschep op Muriels keel zet. Gretel duwt daarop samen met Hansel de ovenschep waarop ze Muriel uiteindelijk uitschakelen door haar te onthoofden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Renner, Jeremy Jeremy Renner Hans
Arterton, Gemma Gemma Arterton Grietje
Janssen, Famke Famke Janssen Muriel
Viitala, Pihla Pihla Viitala Mina
Mears, Derek Derek Mears Edward de trol
Downes, Robin Atkin Robin Atkin Downes Edward (stem)
Thomas Mann Benjamin "Ben" Wosser
Stormare, Peter Peter Stormare Sheriff Berringer
Bolsø Berdal, Ingrid Ingrid Bolsø Berdal Gehoornde heks
Kulig, Joanna Joanna Kulig Roodharige heks
Eich, Cedric Cedric Eich Jonge Hans
Boudodimos, Alea Sophia Alea Sophia Boudodimos Jonge Grietje
Kühnel, Kathrin Kathrin Kühnel Adrianna (moeder Hans en Grietje)
Scharff, Thomas Thomas Scharff Vader Hans en Grietje
Bell, Zoë Zoë Bell Lange heks
Ganderton, Monique Monique Ganderton Oude heks in het snoephuisje

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]