Hanz Mirck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hanz Mirck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 8 april 1970, Zutphen
Land Nederland
Beroep Vertaler, muzikant, dichter, schrijver, docent
Werk
Bekende werken Het godsgeschenk (2005)
Onderscheidingen J.C.Bloemprijs
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hanz Mirck (Zutphen, 8 april 1970), woonachtig in Zutphen, is docent Nederlands aan het Veluws College Walterbosch[1] en vertaler, muzikant, dichter, ex-stadsdichter van Apeldoorn[2] en schrijver. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht en studeerde af met de scriptie over de overeenkomsten tussen de teksten in Bredero's Groot Lied-boeck en de popgroep Doe Maar. Hij gaf de teksten van de band uit in hun definitieve vorm in het boek "Dit is alles".

Na zijn studie hield richtte Mirck zich enige tijd op cabaret. Hij was onder meer manager en technicus van het geprezen cabaretduo Zus & Zo. Daarna werkte hij zelf samen met cabaretier Bernhard Christiansen en won het Utrechts Cabaretfestival en de tweede prijs op het Eindhovens Cabaretfestival.

Voor de stichting Post Zutphen organiseerde hij jaarlijks een poëziefestival en ook coördineerde hij voor de Zutphense gemeentelijke literaire stichting alle optredens. Hij was werkzaam voor de Ida Gerhardt Poëzie Prijs en lid van verschillende literaire jury’s. Met Margot Engelen maakte hij de bloemlezing Wat is natuur nog in dit land.

Met zijn geschreven werk, zoals proza, poëzie en verscheidene columns, heeft Mirck ook verschillende prijzen gewonnen (U-fonds schrijfprijs, publieksprijs LAZ, schrijfprijs Vrij Nederland). Zijn werk is onder meer gepubliceerd in Pooster, Nedwerk, Het Ei, nulnul.nl, Parmentier (waarvan hij enige tijd redacteur was), Vrij Nederland, en Mens & Gevoelens, Volkskrant, NRC, Eigen, Lucity, PoëziepuntGL, Revisor, Tirade, Awater, Het liegend konijn e.v.a.. In augustus 2002 kwam zijn eerste dichtbundel uit: Het geluk weet niets van mij. Het boek werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2003. Daarna volgden "Wegsleepregeling van kracht" (J.C.Bloemprijs), "Met andere ogen" (stadsgedichten over Zutphen, "Archiefvernietiging" en "Drie steden, twee ogen. De beste stadsdichtersgedichten over Arnhem, Zutphen en Apeldoorn en "Zadelpunt" (met foto's van stadsfotograaf Jeroen Taalman. Ook publiceerde hij een roman: "Het godsgeschenk". Van 2007 tot 2009 was hij stadsdichter van Zutphen en van 2014 tot 2017 stadsdichter van Apeldoorn.

Als ludieke actie stelde hij zich in 2004 samen met Ingmar Heytze verkiesbaar als dichter des vaderlands, omdat de meeste stemmen gingen naar bekende dichters, die echter niet in staat waren snel op de actualiteit te reageren of zin hadden in het ambt. Tot hun verbazing werden ze tweede. De VPRO vroeg hun om wekelijks een actualiteitsgedicht te schrijven voor De Ochtenden (radio 1). Daarna schreef Mirck voor EO's Dit is de dag.

Mirck vertaalde ook liedteksten en gedichten, waaronder de bundel 'Ether' van Nick Flynn, die op literairnederland.nl tot bundel van de maand werd uitgeroepen. Ook vertaalde bij twee bundels van Seamus Heaney, waarvan de tweede echter vanwege het ontbreken van redactie (door uitgeverij Meulenhoff) tot opluchting van Mirck uit de handel werd genomen.

Mirck is ruim tien jaar actief als schrijfdocent en redacteur, onder andere voor de popgroep Blof. Ook was hij redacteur van het literaire tijdschrift Parmentier.

Hij werkt aan een zevende dichtbundel en een jeugdroman. Ook schrijft hij gedichten voor kinderen (verschijnen o.a. in 'Wie heeft daar met verf lopen smijten' (Querido). Verder treedt hij op met gedichten (van anderen) op (eigen) muziek.

Bibliografie[bewerken]

  • 2002 - Het geluk weet niets van mij (poëzie), genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2003
  • 2005 - Het godsgeschenk (roman)
  • 2006 - Wegsleepregeling van kracht (poëzie), J.C. Bloem-poëzieprijs 2007
  • 2008 - Met andere ogen. Stadsdichtersgedichten over Zutphen
  • 2009 - Archiefvernietiging (poëzie)
  • 2010 - Book of oblivion (poëzie bij beelden van Ad Arma). Met Peer Wittenbols en Han van der Vegt
  • 2017 - "Drie steden, twee ogen" (stadsdichtersgedichten over Arnhem, Zutphen en Apeldoorn
  • 2017 - "Zadelpunt" (met foto's van Jeroen Taalman)

Externe links[bewerken]