Hanzestedenpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hanzestedenpad
RP11.png
Pad RP 11
Kenmerken
Van Doesburg
Naar Zutphen
Lengte 164 km
Het Hanzestedenpad in het natuurgebied Duursche Waarden bij Olst
(Gerestaureerde) bunker bij Olst, onderdeel van de IJssellinie

Het Hanzestedenpad is een wandelroute van (officieel) 164 kilometer langs een aantal voormalige Hanzesteden. (Er zijn echter enige varianten opgenomen, die tot een afwijkende afstand kunnen leiden.) In tegenstelling tot de andere streekpaden is het geen rondwandeling, doch een lijnwandeling: begin- en eindpunt zijn niet hetzelfde. Het is in beide richtingen gemarkeerd (met de bij streekpaden gebruikelijke geel-rode tekens) en beschreven.

De route loopt van Doesburg via Dieren door weilanden en kleine bospartijen naar Zutphen. Van Zutphen tot Deventer zijn er twee routes: de westelijke loopt via Voorst en volgt voor een groot deel de linkeroever van de IJssel, terwijl de oostelijke via Gorssel door bosachtig gebied loopt. Van Deventer gaat de route aanvankelijk langs de IJsselboulevard en de uiterwaarden van de IJssel, en gaat dan via enige landgoederen naar Olst. Hierbij passert men enige restanten van de IJssellinie. Van Olst gaat de route door het natuurgebied de Duursche Waarden naar Wijhe, om via de uiterwaarden van de IJssel naar het noorden te gaan. Ter hoogte van Windesheim gaat de route door weilanden naar station van Zwolle, waarbij de laatste kilometers (onvermijdelijk) door de bebouwde kom moeten worden afgelegd.

In Zwolle is er een aftakking naar Hasselt, grotendeels langs het Zwarte Water. De hoofdroute gaat langs de IJssel naar Kampen.

Langs de route zijn voldoende kampeerterreinen. Aansluitingen op het openbaar vervoer zijn in de genoemde plaatsen te vinden, met stations te Dieren, Zutphen, Deventer, Olst, Wijhe, Zwolle en Kampen.

De route kruist te Doesburg en Brummen het Graafschapspad, te Brummen het Trekvogelpad, te Kampen het Zuiderzeepad en loopt tussen Zwolle en Hasselt samen met het Overijssels Havezatenpad.

Zoals gebruikelijk volgt de route zo veel mogelijk onverharde paden, doch, zoals in Nederland onvermijdelijk, voert de route toch voor een tamelijk groot deel over asfalt.

Er zijn ook diverse fietsroutes die (een aantal van) de hierboven genoemde plaatsen aandoen, zie hiervoor het artikel Hanzeroute.

De organisatie Stichting Wandelnet beheert het Hanzestedenpad.

Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Wandelvakantie – Hanzestedenpad.