Hapertse Watermolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hapertse Watermolen
Basisgegevens
Plaats Hapert
Waterloop Groote Beerze
Bouwjaar voor 1590
Verdwenen 1859 (afgebrand)
Type watermolen met onderslagrad
Functie korenmolen
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hapertse Watermolen of de Watermolen van Hapert was een watermolen op de Groote Beerze ten noorden westen van het Noord-Brabantse dorp Hapert, in de omgeving van de toenmalige buurtschap Kerkeneind.

Deze watermolen was gelegen aan de Groote Beerze ter hoogte van de verbindingsbrug tussen Hapert en Bladel. Het exacte bouwjaar van de molen is niet bekend en werd tot 1590 beheerd door de Abdij van Tongerlo. In dat jaar kwam de molen vervolgens in handen van het bisdom 's-Hertogenbosch, om uiteindelijk na de Vrede van Münster in 1648 een domeinmolen te worden. In de winter van 1859 ging de molen in vlammen op en werd er pas in 1898 de huidige Hapertse korenmolen voor terug gebouwd.

Veel archief werk van de Abdij van Tongerlo is verloren gegaan in de loop der eeuwen. Hierdoor is er weinig informatie over de molen van voor 1590. Ook werd lang gedacht dat de molen op maandag 14 februari 1857 verloren ging, aangezien Petrus Panken dit schreef in zijn dagboek. Dit kon echter niet kloppen aangezien die datum niet op een maandag viel. Inmiddels is door meerdere bronnen bevestigd dat de molen in de avond van maandag 14 februari 1859 is afgebrand. Bij een lage waterstand van de Groote Beerze zijn op deze locatie nog altijd enkele restanten zichtbaar in de vorm van stenen.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

De Hapertse Watermolen op de Beerze (Kempenland Historie)