Naar inhoud springen

Happy Tree Friends

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Happy Tree Friends (vaak afgekort als HTF) is een Amerikaanse serie korte animatiefilms gemaakt met het webanimatieprogramma Adobe Flash door Kenn Navarro en Rhode Montijo van Universal Pictures. Ondanks de kinderachtige vormgeving is de serie niet geschikt voor kleine kinderen. De inhoud is extreem gewelddadig en de personages worden op een pijnlijke en bloederige manier verminkt en gedood. Er zijn ook afleveringen waarin geen enkel personage doodgaat, maar dit is vaak niet het geval. Na de introductie op internet in 2000 verwierf de serie filmpjes een grote cultaanhang. De televisieserie wordt uitgezonden sinds 2006, onder andere door MTV.

Happy Tree Friends is geïnspireerd op Banjo Frenzy, een short uit 1999 van Aubrey Ankrum. Deze short bevat 'oude' versies van personages Giggles, Toothy, Cuddles en Lumpy. Deze short wijkt iets af van de serie: Lumpy is in deze short een dinosaurus in plaats van een eland en tevens de agressieve moordenaar, in plaats van het alter ego van Flippy, een ander personage uit Happy Tree Friends.[1]

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Personages in Happy Tree Friends
Naam Kleur Dier Stem[2] Beschrijving
Lumpy Eland Rhode Montijo, later David Winn Een eland met talloze baantjes. Hoewel (meestal) goed bedoeld is hij niet bepaald slim en brengt anderen (en soms ook zichzelf) daardoor algauw in de problemen.
Cuddles Konijn Kenn Navarro Hij houdt van skaten en kattenkwaad en trekt anderen vaak onbedoeld in de problemen.
Giggles Oostelijke wangzakeekhoorn Dana Belben, later Ellen Connell, eenmalig Nica Lorber Een lief meisje dat niets liever doet dan door een bloemenveld heen lopen en erg begaand is met het milieu.
Handy Bever Warren Graff Een bouwvakker die bij één of ander raar ongeluk zijn handen is kwijtgeraakt. Als hem iets niet lukt, meestal een handeling waarbij hij zijn handen zou moeten gebruiken en waar hij niet bij kan, trekt hij een typerend boos gezicht en laat hij een kenmerkende grom horen.
Toothy Bever Warren Graff Een bever met erg grote tanden. Zijn tanden en hyperactiviteit brengen hemzelf vaak in de problemen.
Nutty Eekhoorn Michael Lipman Een eekhoorn met een lui oog die geobsedeerd is door snoepgoed en andere zoetigheid en er alles voor doet om dat te krijgen. Desnoods offert hij de levens van zijn vrienden of zelfs zichzelf ervoor op.
Petunia Stinkdier Dana Belben, later Ellen Connell, eenmalig Sarah Castelblanco Een stinkdier met smetvrees. Ze kan absoluut niet tegen rommel en probeert hierdoor altijd behulpzaam te zijn: ze doet er alles aan om vieze dingen schoon te maken. Lukt dat haar niet, dan draait ze door, soms met dodelijke gevolgen.
Sniffles Miereneter Liz Stuart Een bijzonder slim dier dat graag mieren eet, die hem vervolgens (meestal) op de meest sadistische wijze vermoorden.
Splendid Vliegende eekhoorn Rhode Montijo, later David Winn Een superheld die (ondanks zijn goede bedoelingen) meer kwaad doet dan goed.
Flaky Stekelvarken Nica Lorber Een lief en verlegen stekelvarken dat last heeft van hardnekkige roos en bij het minste of geringste in paniek raakt. Hoewel ze bang is voor bijna alles, probeert ze vaak haar angsten te overwinnen.
The Mole Mol stille rol Ondanks dat hij niets ziet, leeft deze mol een leven als ieder ander (hij rijdt bijvoorbeeld auto), wat gevaarlijke situaties creëert voor zichzelf en vooral voor anderen.
Disco Bear Beer Peter Herrmann Een beer met een afrokapsel en een kledingstijl uit de jaren zeventig. Hij denkt dat de vrouwen hem wel zien zitten, maar hij heeft nooit succes en veel vrouwen zien hem daarom ook meer als last. Zijn onvoorzichtigheid brengt anderen en/of hemzelf vaak in de problemen.
Russell Zeeotter Francis Carr Een zeeotter met een ooglapje en twee houten benen.
Mime Hert stille rol Een mimespeler die zijn baan iets te serieus neemt: hij zegt nooit iets.
Lifty en Shifty Wasberen Mark Giambruno, later Kenn Navarro Twee kleptomane wasbeerbroertjes die op niets goeds uit zijn. Ze gaan over lijken om spullen van anderen te stelen, wat vaak leidt tot de dood van hun slachtoffers en/of zichzelf.
Cro-Marmot Marmot stille rol Een prehistorische marmot die ingevroren is in een blok ijs, maar ondanks dat het toch voor elkaar krijgt allerlei handelingen uit te voeren, waaronder autorijden. Bovendien is hij een erg goede surfer.
Flippy Beer Kenn Navarro (Flippy), Aubrey Ankrum (Fliqpy) Een beer met een lief karakter die lijdt aan posttraumatische stress (hij heeft in de Vietnamoorlog gevochten). Als hij iets associeert met geweld of scherpe voorwerpen of geluiden hoort die lijken op geluiden uit de oorlog, krijgt hij flashbacks naar zijn oorlog-ervaringen. Hoewel het hem soms lukt om zich in te houden, wordt hij meestal extreem agressief en vermoordt hij iedereen om zich heen. Dit alter ego wordt Evil Flippy of Fliqpy genoemd.
Pop en Cub Beren Aubrey Ankrum (Pop), Ellen Connell (Cub) Ondanks zijn goede bedoelingen is Pop een niet al te goede vader voor zijn zoontje Cub en brengt hem dikwijls in gevaar, met pijnlijke of dodelijke gevolgen voor hen beiden.
Lammy Schaap Renée MacDonald Een vrolijk en enthousiast schaap met een denkbeeldige vriend in de vorm van een levende augurk.
Mr. Pickles Augurk stille rol Lammy's kwaadaardige fantasievriend, een levende augurk die alles kapotmaakt en iedereen dood maakt zodra hij de kans krijgt. Lammy krijgt altijd de schuld van de dood van anderen, omdat Lammy de enige is die Mr. Pickles levend ziet en de anderen niet.

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

  • First Blood
  • Second Serving
  • Third Strike
  • Fourth Pick
  • Fifth Gear
  • Sixth Nonsense
  • Seventh Sin
  • Winter Break
  • Overkill (verzamelbox van de eerste 3)

Lijst van afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van Happy Tree Friends voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Genre[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]