Happy birthday to you

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige hit van Stevie Wonder uit 1980, zie Martin Luther Kingdag
melodie van 'happy birthday' als in Good-Morning to All
Good-Morning to All. 22sec.
Instrumentale versie.

Happy birthday is een Engelstalig lied dat gezongen wordt bij verjaardagen, ook in Nederland en België.

Het lied is voor velen een van de eerste uitgebreidere kennismakingen met het Engels. Er zijn anderstalige versies in omloop, soms in fantasie-varianten. Een Nederlandse vertaling is er niet echt, maar er wordt vaak Wel gefeliciteerd of Fijne verjaardag gezongen.

De melodie van "Happy Birthday to You" werd in 1893 door twee kleuterjuffrouwen, de gezusters Patty en Mildred Hill, gecomponeerd als "Good morning to All". De combinatie met de tekst verscheen het eerst in druk in 1912. De Summy Company registreerde de auteursrechten in 1935 - dit bedrijf werd door Warner/Chappell gekocht in 1990.

Warner/Chappell Music, Inc. claimt het auteursrecht op de tekst van Happy birthday in de Verenigde Staten en int naar schatting dagelijks ongeveer $5.000 aan royalty's.[1] Op 22 september 2015 oordeelde de United States District Court for the Central District of California echter in een summary judgment dat de rechtsvoorganger van Warner/Chappell Music, Inc. nooit een geldig auteursrecht heeft verkregen en dat Warner/Chappell bijgevolg evenmin rechten op de tekst kan doen gelden.[2]

Referenties[bewerken]

  1. Brauneis, Robert, Copyright and the World’s Most Popular Song (2010). Geraadpleegd op 24 december 2014.
  2. (en) M. Andrusewicz, Happy Birthday To Us All — Judge Rules Tune Is Public Domain, NPR 22 september 2015, laatst geraadpleegd op 23 september 2015.