Haradanahalli Dodde Deve Gowda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haradanahalli Doddegowda Deve Gowda
Haradanahalli Dodde Deve Gowda
Geboren 18 mei 1933
Haradanahalli, Brits-Indië
Politieke partij Congrespartij
Janata-partij
Partner Chennamma Deve Gowda
Handtekening Handtekening
11e premier van India
Aangetreden 1 juni 1996
Einde termijn 21 april 1997
Voorganger Atal Bihari Vajpayee
Opvolger Inder Kumar Gujral
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Haradanahalli Doddegowda Deve Gowda (Haradanahalli (Brits-Indië), 18 mei 1933) is een Indiaas politicus. Hij was van juni 1996 tot april 1997 premier van India.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Deve Gowda groeide op in een boerenfamilie en volgde een opleiding tot ingenieur. In 1954 werd hij lid van de Congrespartij. In 1962 nam hij zitting in de wetgevende vergadering van de deelstaat Karnataka als een onafhankelijke kandidaat. Hij was oppositieleider van een fractie van de Congrespartij, toen de partij in 1972 verdeeld raakte. Onder de noodtoestand die premier Indira Gandhi uitriep zat hij gevangen.

Later maakte Deve Gowda de overstap naar Janata Dal en was van 1983 tot 1988 minister in de regering van de deelstaat. In 1991 kwam hij voor de Janata Dal terecht in de Lok Sabha, het Indiase parlement. Zijn zetel vond hij op de achterste rij. Ruim drie jaar later keerde hij terug naar Karnataka, waar zijn partij bij verkiezingen een absolute meerderheid in het deelstaatparlement had behaald. Als premier trok hij meerdere buitenlandse investeerders aan.

Bij de landelijke verkiezingen van 1996 verloor de Congrespartij fors, maar geen andere partij haalde genoeg zetels om zelfstandig een regering te vormen. De Janata-partij was intussen opgegaan in de Bharatiya Janata-partij en deze maakte op haar beurt weer deel uit van het Verenigd Front. Het Verenigd Front besloot een coalitie te vormen met de Congrespartij en Deve Gowda werd in juni 1996 onverwacht naar voren geschoven als premier. Na het afhaken van een andere kandidaat was hij de minst controversiële kandidaat.

Zijn regering bleef korter dan een jaar in het zadel, toen de Congrespartij in maart 1997 zijn steun introk. Na een consensus onder de ondertussen zestien leden tellende coalitie, verving partijgenoot Inder Kumar Gujral hem als premier. In 1998 werd Deve Gowda herkozen in het parlement en is daar anno 2015 nog steeds lid van.