Harald Merckelbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harald Merckelbach
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Harald Lodewijk Gerardus Joseph Merckelbach
Geboren 1959
Valkenburg-Houthem
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep psycholoog
Website https://www.haraldmerckelbach.nl/

Harald Lodewijk Gerardus Joseph Merckelbach (Valkenburg-Houthem, 1959) is een Nederlands rechtspsycholoog.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Merckelbach slaagde in 1978 voor zijn eindexamen atheneum aan het Jeanne D’Arc college te Maastricht.[1] Hij studeerde hierna psychologie aan de Universiteit Utrecht en is sinds 1995 als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Maastricht (UM). Van 2005 tot 2008 was hij decaan van de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen van de UM, een functie die hij sinds 2020 opnieuw bekleedt.  Merckelbach is sinds 2007 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, en sinds 2015 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. In 2013 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Wetenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Merckelbach deed onderzoek naar pseudoherinneringen en aanverwante verschijnselen (amnesie, valse bekentenissen).[2][3][4]  Hij liet zien dat fantasiegeneigdheid (fantasy proneness) mensen gevoelig maakt voor pseudoherinneringen. Hij toonde aan dat deze eigenschap ook een belangrijk facet is van de zogenaamde dissociatieve symptomen, wat patiënten met zulke symptomen kwetsbaar maakt voor pseudoherinneringen en iatrogene therapieën.[5] Samen met collega’s vond Merckelbach dat dissociatieve symptomen verband houden met een verstoorde slaap-waakcyclus.[6] Merckelbach verricht voorts onderzoek naar het veinzen van symptomen en hoe je dat met tests en taken kunt opsporen.[7][8] Hij publiceert regelmatig in juridische tijdschriften over de rol van getuige-deskundigen in strafzaken[9][10] en over rechterlijke dwalingen[11] en maakt deel uit van de redactie van het tijdschrift Expertise en Recht.

Overige activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Merckelbach trad regelmatig op als getuige-deskundige in strafzaken. Hij was lid van de commissie-Deetman, die onderzoek deed naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Hij is lid van de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken, die de Hoge Raad adviseert over herzieningszaken. Hij schreef van 2011 tot 2020 een maandelijkse column voor de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1996 - Hervonden Herinneringen En Andere Misverstanden (samen met Hans Crombag)
  • 2005 - Hoe Een CIA Agent Zijn Geheugen Hervond (samen met M. Jelicic)
  • 2011 - De Leugenmachine: Fantasten, Echte Boeven En Patiënten In De Rechtszaal
  • 2017 - Intuïtie Maakt Meer Kapot Dan Je Lief Is
  • 2020 – Goede Verhalen Zijn Zelden Waar; Waarom We Ze Toch Vaak Geloven (En Doorvertellen)
  • 2022 – Inleiding In De Rechtspsychologie (samen met H. Otgaar en M. Jelicic).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]