Hardenbergia violacea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hardenbergia violacea
Hardenbergia violacea
Hardenbergia violacea
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Fabales
Familie: Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie: Faboideae
Geslacht: Hardenbergia
soort
Hardenbergia violacea
(Schneev.) Stearn
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hardenbergia violacea, ook bekend als False Sarsparilla, is een plantensoort uit de vlinderbloemenfamilie (en wel de onderfamilie Faboideae); ze komt van nature voor in Australië.

Etymologie[bewerken]

Het geslacht, Hardenbergia, is vernoemd naar de gravin Franziska von Hardenberg[1] van de Nedersaksische adellijke familie. Zij was de zus van (onder andere plantkundige) Charles von Hügel[2] die in 1833 en '34 Australië aandeed om de flora te bekijken en plantenzaden voor zijn tuin te verzamelen.[3] De soortaanduiding, violacea, betekent 'paarskleurig'.[1]

Kenmerken[bewerken]

Deze soort is een altijd groene, kronkelende klimplant, met kleine vlinderbloemen, die meestal paars, violet of wit zijn[1] met een gele vlek bij de basis.[4] De bladeren zijn donkergroen en leerachtig.[1] In de herfst verschijnen aan de plant bruinkleurige erwten.[4]

In Nederland kan de soort als klimplant tegen een hek groeien, maar ook in potten gehouden worden. De plant groeit het best in de zon in een vochtige bodem.

Bronnen, noten en/of referenties
  • (en) Burke, D., The complete Burke's backyard: the ultimate book of fact sheets (Murdoch Books Australia, 2005). Online beschikbaar op Google boeken.
  • (en) Loundon, J., Ladies' flower-garden of ornamental greenouse plants / by (Willem Smith, Londen, 1848). Online beschikbaar op Google boeken.

Voetnoten:

  1. a b c d Burke (2005), p. 153
  2. Loundon (1848), p. 115
  3. Zie Charles von Hügel op de Engelstalige Wikipedia, 5 oktober 2009
  4. a b Hardenbergia op Groen.net