Hardenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hardenburg
Ruïne van de Hardenburg
Locatie Bad Dürkheim, Duitsland
Coördinaten 49° 28′ NB, 8° 7′ OL
Algemeen
Kasteeltype hoogteburcht
Bouwmateriaal steen
Eigenaar Duitse overheid
Huidige functie openbaar terrein
Gebouwd in 1205-1214
Gebouwd door Graven Von Leiningen
Gesloopt in 1794
Gebeurtenissen In 1794 door Franse troepen verwoest
Hardenburg in 1852
Kaart
Hardenburg (Rijnland-Palts)
Hardenburg

De Hardenburg is een burchtruïne op ongeveer 3 kilometer ten noorden van de stad Bad Dürkheim in Rijnland-Palts. Het stadsdeel waar de burcht ligt heet ook Hardenburg. De burcht ligt op een 200 meter lange rug boven het dal van de Isenach, een zijriviertje van de Rijn.

Door het plaatsje Hardenberg en op slechts een paar honderd meter van de kasteelruïne loopt de Bundesstraße 37 (west <-> oost) langs de Isenach. Het kasteel en het dorp zijn vanuit Bad Dürkheim per streekbus bereikbaar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Hardenburg werd tussen 1205 en 1214 door de graven van Leiningen gebouwd op grond die eigenlijk bij het nabijgelegen Klooster Limburg hoorde. Bij erfdelingen kwam de burcht in 1237 in handen van het Graafschap Dagsburg en in 1317 ontstond bij een verdere deling de lijn Leiningen-Hardenburg. Het kasteel werd in de 16e en 17e eeuw tot een sterke vesting uitgebouwd, en doorstond zowel de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) als de Negenjarige Oorlog (1688-1697). De graven van Leiningen resideerden van het midden van de 16e eeuw tot 1725 in het slot, en verhuisden toen naar een nieuw kasteel in Bad Dürkheim zelf.

De burcht werd in 1794 door revolutionaire Franse troepen in brand gestoken en verviel tot een ruïne.

Huidige toestand en gebruik van het kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

De vrij toegankelijke ruïne, die al sedert de 19e eeuw als zodanig een beschermde monumentenstatus bezit, is voorzien van een in 2012 gebouwd bezoekerscentrum met klein museum, en een uitzichtplatform. Op de binnenplaats vinden van tijd tot tijd muziekuitvoeringen plaats, waaronder rockconcerten.

Externe link over het kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

Het plaatsje Hardenburg[bewerken | brontekst bewerken]

Het bij kasteel Hardenburg gelegen, gelijknamige dorp is een stadsdeel van Bad Dürkheim. Het dorp bestaat van het toerisme, o.a. naar de kasteelruïne, en de wijnbouw.

Het ligt op 153-167 meter boven de zeespiegel en telde eind 2018 1.167 inwoners.

Tot 6 juni 1969 was het een zelfstandige gemeente. Tot Hardenburg behoort ook het gebied van de kasteelruïne Schlosseck en het voor wandeltoeristen aantrekkelijke Jägerthal, stroomopwaarts langs de Isenach, ten westen van het dorp. Het 18e-eeuwse Forsthaus in dit dal is als restaurant in gebruik.

Twee km ten noorden van de kasteelruïne Hardenberg ligt de heuvel Rahnfels, één van de markantste toppen van het Paltserwoud.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hardenburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.