Hardouin de Péréfixe de Beaumont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hardouin de Péréfixe de Beaumont, aartsbisschop van Parijs
Titelblad van Hardouins Histoire du roy Henry le Grand

Paul Philippe Hardouin de Beaumont de Péréfixe (Beaumont, 1606 - Parijs, 1 januari 1671) was een Frans historicus en aartsbisschop.

Hij was de zoon van de "maître d'hotel" van Richelieu en studeerde aan de Universiteit van Poitiers en in Parijs, waar hij een doctoraat behaalde aan de Sorbonne. In 1644 werd hij preceptor van Lodewijk XIV, die hem ook aanstelde tot zijn biechtvader. In 1649 werd hij bisschop van Rodez en in 1654 werd hij opgenomen in de Académie française. Hij bestrijdt het jansenisme en publiceert in 1644 een ordonnantie pour la signature du formulaire de foi, dressé en exécution des constitutions de nos Saints-Pères les papes Innocent X et Alexandre VII met de bedoeling de geestelijken van Port-Royal-des-Champs te verplichten een verklaring te ondertekenen waarin zij het jansenisme afzweren.

Ten behoeve van de jonge Lodewijk XIV schrijft hij in 1661 de Histoire du roy Henry le Grand en Hardouin de Péréfixe de Beaumont wordt in 1664 door Lodewijk XIV benoemd tot aartsbisschop van Parijs. In 1667 laat hij de opvoeringen van Tartuffe van Molière verbieden.

Voorganger:
Pierre de Marca
Aartsbisschop van Parijs
1664-1671
Opvolger:
François Harlay de Champvallon