Harig porseleinkrabbetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harig porseleinkrabbetje
Harig porseleinkrabbetje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Malacostraca (Hogere kreeftachtigen)
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Familie:Porcellanidae (Porseleinkrabben)
Geslacht:Porcellana
Soort
Porcellana platycheles
(Pennant, 1777)
Originele combinatie
Cancer platycheles
Synoniemen
  • Porcellana paivacarvalhoi Rodriguez da Costa, 1968
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het harig porseleinkrabbetje[1] (Porcellana platycheles) is een tienpotigensoort uit de familie van de Porcellanidae.[2] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1777 voor het eerst geldig gepubliceerd door Thomas Pennant.[3]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het harig porseleinkrabbetje is een kleine krabbensoort die een lengte van 15 mm kan bereiken.[4] Deze soort is een zeer kleine en harige krab met brede, afgeplatte voorklauwen en twee lange antennes. Het is groenachtig bruin op zijn rug, terwijl de buik gebroken wit is. Hij heeft een kleine buik die hij onder zijn schild stopt. Het laatste paar poten is sterk verkleind en is normaal gesproken verborgen, waardoor het lijkt alsof de krab maar drie paar looppoten heeft. Het lichaam is ook afgeplat en de poten eindigen in scherpe klauwen waarmee de krabben zich vastgrijpen aan de onderkant van de rotsen waar ze onder leven. Hoewel porseleinenkrabben krabben worden genoemd, zijn ze in feite nauwer verwant aan kreeften (Chirostylidae), een verwantschap waarnaar wordt gesuggereerd door hun lange antennes.

Verdeling en leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het harig porseleinkrabbetje wordt gevonden aan de kusten van de oostelijke Atlantische Oceaan van Noorwegen tot de Canarische Eilanden en over de gehele Middellandse Zee.[4] In Groot-Brittannië is deze soort wijdverspreid langs alle kusten van Shetland tot Scilly. P. platycheles worden gevonden onder rotsen en keien op rotsachtige kusten. Het wordt voornamelijk gevonden waar modder en grind is in de middelste tot lagere intergetijdengebieden, maar wordt af en toe zo laag gevonden als de ondiepe subtidale zone. Het is een filtervoedende krab, die speciaal aangepaste haren op zijn monddelen gebruikt om plankton uit het water te filteren en hij voedt zich met aas en ander organisch afval. Deze krab heeft een leefgebied met organisch materiaal nodig en heeft een voorkeur voor meer beschutte kusten, vooral waar er materiaal tussen de rotsen is afgezet. Deze platte heremietkrab zoekt bescherming in platte tweekleppigen.