Harkezijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harkezijl
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Harkezijl (Friesland)
Harkezijl
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 5′ NB, 5° 27′ OL
Overig
Postcode 8748
Woonplaats (BAG) Witmarsum
Belangrijke verkeersaders A7
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Harkezijl (Fries: Harkesyl) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden van Schraard, ten noordoosten van Wons en ten zuidwesten van Witmarsum, waar het formeel ook onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de gelijknamige weg en Marnedijk, ten noorden van de A7. Door de buurtschap stroomt de Schraardervaart.

In het noorden kruist de Van Aylvaweg de Harkezijl, aan de andere kanten liggen nog tween huizen van de buurtschap. De weg loopt uiteindelijk naar de buurtschap Koudehuizum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1525 kwam de Harkezijl voor in een testament als Harka toe Syl, duidend op de persoon Harka die bij de schutsluis (zijl) woonde. Daarna zou hij de naamgever kunnen zijn geweest van de plaats.

De schutsluis waar naar toe wordt gewezen zou al sinds in 10e eeuw bestaan hebben in de dijk van de Marite. In 1664 werd de plaats vermeld als Harckzyl en rond 1700 als Harkezyl.

De bewoning aan de Marnedijk ligt in de Filenspolder, vernoemd naar de buurtschap Filens, daarin lag onder meer de buurtschap De Tijm, of later Tiem. Het bestond uit Groot en Klein Tiem, de duiding voor de twee hoofdboerderijen.

In de loop van de twintigste eeuw werd het niet meer als een eigen plaats gezien. Gezien de boerderijen onder Witmarsum vallen is men het bij Harkezijl gaan rekenen.