Harlem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Harlem (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Harlem.
Harlem
Wijk van New York
Locatie
Kerngegevens
Gemeente New York
Stadsdeel Manhattan
Oppervlakte 10,03  
Inwoners (2000) 335.109
Foto's
Harlem vanuit de lucht
Harlem vanuit de lucht

Harlem is een wijk in de Amerikaanse stad New York, in het noordelijke deel van de borough Manhattan, ook wel Upper Manhattan genoemd.

Harlem in 1765

Het werd in 1658 gesticht als Nieuw-Haarlem door Peter Stuyvesant. Een deel van de volgende twee eeuwen werd het bewoond door boeren. Midden 19e eeuw moesten deze door de landbouwcrisis en door gronduitputting hun land verkopen, waarna Harlem een uitbreiding werd van New York.

Al snel was er een immigratiebeweging naar Harlem. De immigranten (vooral Afro-Amerikanen) waren dankzij de afschaffing van de slavernij en door de toenemende industrialisatie naar het noorden getrokken. Een deel van de wijk wordt bewoond door mensen afkomstig uit het Caraïbisch gebied en staat bekend als Spanish Harlem of 'El Barrio'.

De Harlem Renaissance[bewerken]

Tijdens de roaring twenties (de jaren 20 van de twintigste eeuw) volgde een creatieve explosie, beter bekend als "The Harlem Renaissance". Er ontstond nieuwe (Afro-)Amerikaanse literatuur, schilderkunst, dans, muziek, enzovoort. Beroemd is het Apollo Theater, waarin onder meer Duke Ellington veelvuldig optrad.