Harlem (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harlem River
Harlem River (in het blauw aangegeven)
Lengte 13 km
Bron Hudson River
Monding East River
Stroomt door New York
Bruggen over de Harlem River
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Harlem (Engels: Harlem River) is een rivier in de Amerikaanse stad New York, in de gelijknamige staat. De rivier scheidt de stadsdelen Manhattan en The Bronx van elkaar. Een deel van de tegenwoordige rivier is het Scheepskanaal van de Harlemrivier, dat ietwat ten zuiden loopt van de voormalige route van de rivier. Het scheepskanaal van de Harlemrivier isoleert een klein stukje van Manhattan (Marble Hill) aan de kant van The Bronx.

Bij de monding van de Harlem, na de afsplitsing van de Bronx Kill, die beide uitmonden in de East River, vormt het laatste deel van de bedding van de Harlem River de scheiding tussen het hoofdeiland van Manhattan op de westelijke oever en het eiland Randalls and Wards Islands, ook onderdeel van Manhattan, op de oostelijke oever.

De C-rots in Spuyten Duyvil

De Harlem was de traditionele kanoroute van New York, gelijk aan de Charles in Boston en de Schuylkill in Philadelphia. Op de oever van Harlem ligt het boothuis van het team van de Columbia-universiteit. De rivier is het thuisparcours voor het zwaargewicht team van de universiteit. De atleten onderhouden de C-rots, een rots met een grote C erop.

Bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Bestaand[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende bruggen overspannen de Harlem River:

Voormalig[bewerken | brontekst bewerken]