Harmattan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moskee in harmattan-stof

De harmattan is een droge en stoffige wind ten zuiden van de Sahara in de richting van de Golf van Guinee tussen november en maart.

Als de wind over de woestijn gaat neemt hij kleine stofdeeltjes (tussen 0,5 en 10 micrometer) op. Als de wind sterk genoeg is, kan hij stof en zand tot in Zuid-Amerika blazen[bron?]. In sommige West-Afrikaanse landen beperkt de grote hoeveelheid stof in de lucht de zichtbaarheid en verdwijnt de zon voor meerdere dagen, vergelijkbaar met een hevige mist. Jaarlijks worden vele vluchten van luchtvaartmaatschappijen hierdoor afgelast.

In Niger zegt men dat mensen en dieren meer en meer geïrriteerd raken als de wind al een tijdje waait, waardoor de harmattan een slechte reputatie heeft[bron?]. Anderzijds brengt de wind koelte tegen de zware hitte, waardoor men hem ook wel de bijnaam "de dokter" geeft[bron?].

De harmattan kan ziektes als hersenvliesontsteking verspreiden[bron?]. De meningokok wordt door het stof gemakkelijker opgenomen in het bloed.

Een aanhoudende harmattan kan gewassen vernielen door de stoflaag die op de bladeren ligt en het uitblijven van regenval.

De naam Harmattan wordt ook gebruikt door de Franse uitgever van boeken over Afrika, Éditions L'Harmattan in Parijs.