Harpo Marx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harpo Marx
Harpo Marx
Algemene informatie
Volledige naam Arthur (Adolph) Marx
Geboren 23 november 1888
Overleden 28 september 1964
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Harpo Marx (New York, 23 november 1888 - 28 september 1964) was een Amerikaans acteur, komiek en harpist.

Hij kreeg als geboortenaam Adolph, een naam die hij rond 1910 veranderde in Arthur, omdat Adolph te Duits klonk. Harpo was een van The Marx Brothers.

Hij leek qua uiterlijk en qua persoonlijkheid op zijn broer Chico, waardoor de twee weleens door elkaar gehaald werden. Zijn schoolcarrière bleef beperkt tot twee klassen lagere school. Vanaf z'n achtste ging hij niet meer naar school. Twee Ierse bullebakken op school hadden hem, toen de leraar er niet was, uit het raam gewerkt. Harpo zelf gaf aan dat dat kwam doordat hij klein voor zijn leeftijd was, omdat hij een hoge piepende stem had en omdat hij jood was.

Thuis leerde hij zichzelf piano spelen. Hij speelde, net als Chico, in clubs en in de bioscoop totdat zijn moeder Minnie hem meenam en liet optreden met z'n broers Groucho en Gummo. In zijn autobiografie "Harpo Speaks" vertelt Harpo dat dat debuut voor hem geen succes was: "Mijn reactie was direct en overweldigend. Ik deed het in m'n broek".

Harpo zou zich ontwikkelen tot de "sympathieke stomme". In de films zie je hem nooit praten. Hij blijft een lieve, naïeve persoonlijkheid. Hij is de man met het warrige rode haar, de hoge hoed en de regenjas. Met zijn autotoeter loopt hij steeds achter het vrouwelijk schoon aan, maar wel op zo'n manier dat je steeds het idee hebt dat wanneer hij beet zou hebben hij absoluut niet zou weten wat hij ermee aan zou moeten. Dit overigens in tegenstelling tot Chico, die de uitstraling heeft dat maar al te goed te weten.

Harpo is ook beroemd om zijn harpen, een instrument dat hij blijkbaar goed kon bespelen. Hij bezat zelf meerdere exemplaren. In de films zie je hem met allerlei soorten van harpen terug, uiteenlopend van een lier tot het klankbord van een gesloopte piano. En steeds weer met een nieuwe harp. Onmiskenbaar is wel zijn muzikale talent.
Verder is in de film ook Harpo's regenjas een fenomeen. Daar haalt hij allerlei dingen onder vandaan, variërend van een aan twee kanten brandende kaars, een enorme rol touw, of een vis. Je kon het haast zo gek niet bedenken.

Harpo was een liefhebber van "practical jokes". Maar wel zo dat hij nooit iemand met zijn grappen kwetste. In zijn autobiografie zijn daar een aantal voorbeelden van te vinden.
Harpo was geliefd, en eenmaal gehuwd, heeft hij zich aan zijn gezin met vier geadopteerde kinderen gewijd. Zijn huwelijk met Susan Fleming is met het huwelijk van zijn broer Gummo Marx in 1936 het meest succesvolle van de Marx Brothers.
In september 1964 onderging Harpo een hartoperatie, een voor die tijd nieuwe operatie die hij niet heeft overleefd. Harpo is op 75-jarige leeftijd overleden.

Films waarin Harpo Marx verschenen is[bewerken | brontekst bewerken]

film jaar rol
Humor Risk 1921 Watson, Detective (?)
Too Many Kisses 1925 Peter Pan
The Cocoanuts 1929 Harpo
Animal Crackers 1930 De Professor
Monkey Business 1931 Verstekeling
The House That Shadows Built 1931
Horse Feathers 1932 Pinky
Hollywood on Parade No.5 1932
Duck Soup 1933 Pinky
A Night at the Opera 1935 Tomasso
La Fiesta de Santa Barbara 1935
A Day at the Races 1937 Stuffy
Room Service 1938 Faker Englund
At the Circus 1939 Punchy
Go West 1940 Rusty Panello
The Big Store 1941 Wacky
Stage Door Canteen 1943
Screen snapshot No. 110 1943
Hollywood canteen 1944
The All-Star Bond Rally 1945
A Night in Casablanca 1946 Rusty
Love Happy 1949 Harpo
The Story of Mankind 1957 Isaac Newton