Harry, hertog van Sussex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henry Charles Albert David
1984
Prince Harry at the 2017 Invictus Games opening ceremony.jpg
Prins van het Verenigd Koninkrijk
Periode 1984-heden
Hertog van Sussex
Periode 2018-heden
Vader Charles, prins van Wales
Moeder Diana, prinses van Wales
Dynastie Windsor
Broers/zussen William, hertog van Cambridge
Partner van Meghan, hertogin van Sussex
Coat of Arms of Henry of Wales (2002-2015).svg
Wapen van prins Harry van Wales (1984-2018)

Henry Charles Albert David (Paddington, 15 september 1984), algemeen bekend als prins Harry, is de jongste zoon van de Britse kroonprins Charles en prinses Diana. Hij is een kleinzoon van koningin Elizabeth II en prins Philip. Hij heeft een oudere broer, William, en is getrouwd met Meghan Markle. Hij is de zesde in de lijn van troonopvolging.

Zijn volledige titel is "Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog van Sussex" (His Royal Highness The Duke of Sussex).

Vroege jeugd en dood Diana[bewerken]

Bij zijn geboorte bepaalde zijn moeder dat haar zoon "Harry" genoemd zou worden en niet "Henry".

Hij is gedoopt op 21 december 1984 in de St. George's Chapel (Windsor Castle) door de aartsbisschop van Canterbury, Robert Runcie. Zijn peetouders zijn Andrew, hertog van York (zijn oom), lady Sarah Chatto, lady Vestey, mrs. William Bartholomew, Bryan Organ en Gerald Ward.

Zijn moeder, prinses Diana, overleed op 31 augustus 1997, ten gevolge van een auto-ongeluk in Parijs, Frankrijk (zie Dood van Diana Frances Spencer). Het ongeluk gebeurde een paar dagen nadat ze op vakantie was geweest in Zuid-Frankrijk met William en Harry, zij waren op dat moment bij de koningin in Balmoral Castle. Hun vader, prins Charles, maakte hen midden in de nacht wakker om ze het nieuws te vertellen.

Op de dag van prinses Diana's begrafenis liepen prins Harry, zijn vader (prins Charles), zijn broer (prins William), zijn opa (prins Phillip) en zijn oom (Charles Edward Maurice Spencer) mee van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.

Carrière[bewerken]

Evenals vele andere leden van de Britse koninklijke familie, volgde hij zijn schoolopleiding op het prestigieuze Eton. Daar ook ontwikkelde hij een grote liefde voor sport, met name voor polo en rugby. Na Eton reisde hij een jaar door de wereld en werkte hij een tijd op een Australische boerderij. In 2005 vervolgde hij zijn opleiding aan de militaire academie van Sandhurst.

Harry en zijn regiment zijn sinds december 2007 actief in de oorlog tegen de taliban in de Afghaanse provincie Helmand, waar overigens de meeste Britse soldaten zijn gelegerd. Dit is op 28 februari 2008 bekendgemaakt. Ook meldde het Britse Hof dat Harry beschermheer wordt van Dolen Cymru, MapAction en WellChild.

Reputatie[bewerken]

De prins staat, anders dan zijn broer William, bekend om allerlei spraakmakende affaires. Zo gaf hij in 2002 toe hasj te hebben gerookt. Zijn vader verplichtte hem vervolgens om een afkickkliniek te bezoeken. In oktober 2004 raakte Harry in opspraak omdat hij in een Londense nachtclub een persfotograaf in elkaar had geslagen. Hij bood publiekelijk zijn verontschuldigingen aan.

Op 12 januari 2005 volgde een nieuw incident. Tijdens een gekostumeerd feest verscheen de prins verkleed als nazi. Het boulevardblad The Sun publiceerde een foto van Harry, in het kostuum van het Afrikakorps van de Duitse generaal Erwin Rommel, inclusief de rode band met hakenkruis. Opnieuw bood hij zijn excuses aan, dit keer voor zijn "poor choice of costume". Niettemin was de verontwaardiging alom groot.

Huwelijk[bewerken]

In november 2016 bevestigde het Britse koningshuis de relatie tussen Harry en de Amerikaanse Meghan Markle.[1] Een jaar later, in november 2017, werd er een officiële verklaring vrijgegeven waarin hun verloving werd bekendgemaakt. Het koppel is op zaterdag 19 mei 2018 in de St. George's Chapel van Windsor Castle getrouwd.[2] Voor die tijd is Markle lid van de Anglicaanse Kerk geworden.

Op 15 oktober 2018 maakten prins Harry en hertogin Meghan bekend dat ze in het voorjaar van 2019 hun eerste kind verwachten.[3]

Titels[bewerken]

  • 15 september 1984 - 19 mei 2018: Z.K.H. prins Henry van Wales
  • 19 mei 2018 - heden: Z.K.H. de hertog van Sussex, graaf van Dumbarton, baron Kilkeel

Kwartierstaat[bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Andreas van Griekenland
 
 
 
 
 
 
 
4. Philip Mountbatten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Alice van Battenberg
 
 
 
 
 
 
 
2. Charles, prins van Wales
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. George VI van het Verenigd Koninkrijk
 
 
 
 
 
 
 
5. Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Elizabeth Bowes-Lyon
 
 
 
 
 
 
 
1. Harry, hertog van Sussex
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Albert Spencer, 7de graaf Spencer
 
 
 
 
 
 
 
6. John Spencer, 8ste graaf Spencer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Cynthia Hamilton
 
 
 
 
 
 
 
3. Diana Spencer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Edmund Roche, 4de baron Fermoy
 
 
 
 
 
 
 
7. Frances Roche
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Ruth Gill
 
 
 
 
 
 
Voorganger:
Louis van Cambridge
Lijn van de Britse troonopvolging
6
Opvolger:
Andrew, hertog van York