Harry Monster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Harry Monster, in het Engels Herry genoemd, is een handpop uit het kinderprogramma Sesamstraat.

Harry is een lichtblauw, harig monster dat zijn eigen kracht niet kent. Hij verving in 1970 in het Amerikaanse Sesame Street het personage Beautiful Day Monster, een enigszins onaardige figuur. Harry daarentegen is – ondanks zijn dikke, zwarte wenkbrauwen die hem een wat norse blik geven – een vriendelijk monster. Door middel van een mechanisme in de kop van de pop kan de poppenspeler Harry's wenkbrauwen omhoog bewegen en hem zo een wat vriendelijkere gezichtsuitdrukking geven.

Alhoewel Harry nog steeds voorkomt in nieuwe filmpjes speelde hij vroeger een prominentere rol in het programma. Samen met onder andere Bert en Ernie diende hij geregeld als 'acteur' in de toneelvoorstellingen van het personage Miesje Mooi.

Acteurs[bewerken]

Harry wordt gespeeld door de Amerikaanse poppenspeler Jerry Nelson, die eveneens zijn stem aan het monster leent. Harry's Nederlandse stem werd in de beginjaren ingesproken door Peter Piekos. Eind jaren tachtig nam Hero Muller het stokje van hem over. Muller verzorgt de nasynchronisatie inmiddels ruim twintig jaar.

Externe link[bewerken]