Harry Patch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harry Patch
Harry Patch op 109-jarige leeftijd
Harry Patch op 109-jarige leeftijd
Geboren 17 juni 1898
Combe Down (Somerset)
Overleden 25 juli 2009
Wells (Somerset)
Land/zijde Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Onderdeel Flag of the British Army.svg Britse landmacht
Dienstjaren 1916-1918
Rang soldaat
Eenheid 7th Duke of Cornwall's Light Infantry
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Onderscheidingen Lijst
Ander werk loodgieter
brandweerman

Henry John (Harry) Patch (Combe Down bij Bath (Somerset), 17 juni 1898Wells (Somerset), 25 juli 2009) was met zijn 111 jaar de oudste man van Europa en tevens een van de laatste twee nog levende Britse veteranen uit de Eerste Wereldoorlog (de andere was Claude Choules). Hij was de laatste nog levende veteraan (in heel de wereld) die gestreden heeft in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Harry Patch vocht op negentienjarige leeftijd mee in de slag bij Passendale (ook wel bekend als de Derde Slag om Ieper). Hij was als dienstplichtige opgeroepen om mee te vechten met de lichte infanterie. Tijdens deze slag raakte hij zwaargewond door een aanval van de Duitse artillerie.

Latere jaren[bewerken]

Op 27 juli 2007 was het precies negentig jaar geleden dat de Britse luchtmacht de slag bij Passendale opende met een luchtgevecht waarbij ruim 94 vliegtuigen betrokken waren. Bij deze veldslag, die ruim 100 dagen duurde, verloren ongeveer 500.000 Britse en Duitse troepen het leven – het was een van de bloedigste treffens ooit.

Tijdens die herdenking was Harry Patch aanwezig en legde hij een krans neer voor de slachtoffers. Op zaterdag [27 september 2008 onthulde hij een monument in Langemark op de plaats waar hij had gevochten in 1917 tijdens de aanval op Langemark. Het monument werd door hem persoonlijk gefinancierd ter ere van een hele generatie oorlogsslachtoffers. Op zondag 28 september 2008 bezocht hij het Talbot House in Poperinge, waar hij in datzelfde jaar verbleven had. Om 20.00 uur woonde Patch de "Last Post" onder de Menenpoort bij. Hij werd door het publiek met een applaus ontvangen. Op de noordelijke trap van diezelfde Menenpoort legde hij een krans neer. Tijdens de plechtigheid sprak Patch de volgende woorden tot het publiek[1]:

Aanhalingsteken openen

Always remember both sides of the line.

Aanhalingsteken sluiten

Op 11 november 2008, precies negentig jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, nam hij deel aan een ceremonie in Londen, samen met medeveteranen Henry Allingham en Bill Stone (beiden inmiddels eveneens overleden). Hij legde daar ook weer een krans neer. Dit was live te zien op de Britse staatszender BBC.

Hij woonde tot zijn dood in een verpleegtehuis te Wells in Somerset.[2] Op zijn sterfdatum was hij 111 jaar, 1 maand, 1 week en 1 dag oud.

Prijzen/medailles[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Portal.svg Portaal Eerste Wereldoorlog

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Henry Allingham
Oudste erkende levende Europese man
18 juli 2009 – 25 juli 2009
Opvolger:
Stanley Lucas