Harry Snelders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Henricus Adrianus Marie (Harry) Snelders, 1930, is een Nederlandse scheikundige en wetenschapshistoricus. Sinds 1977 is Snelders hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschap.[1]

Snelders studeerde scheikunde en geschiedenis van de natuurwetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 1973 aan de Rijksuniversiteit Utrecht met het proefschrift De invloed van Kant, de romantiek en de "Naturphilosophie" op de anorganische natuurwetenschappen in Duitsland.

Na z'n studie is hij enige tijd leraar en als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam geweest en vanaf 1961 tot zijn emeritaat in 1995 aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1976-1982 was hij bijzonder hoogleraar aan de Landbouw Hogeschool Wageningen en vanaf 1977 gewoon hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Tevens was hij vanaf 1982 deeltijdhoogleraar aan de Vrije Universiteit.

Snelders schreef wetenschappelijke artikelen in zijn vakgebied, over onder andere Johannes Martin Bijvoet, Christophorus Buys Ballot, Hendrik Lorentz, Leonard Ornstein en Hans Christian Ørsted en meer in het Biografisch Woordenboek van Nederland.

Bronnen, noten en/of referenties

Publicaties

 • 1973: De invloed van Kant, de romantiek en de Naturphilosophie op de anorganische natuurwetenschappen in Duitsland.
  Proefschrift Rijksuniversiteit Utrecht.
 • 1981: Natuurwetenschappen van Renaissance tot Darwin : thema's uit de wetenschapsgeschiedenis.
  Met Klaas van Berkel, redactie. Den Haag : Nijhoff.
 • 1991: Spiegelbeeld der Wetenschap: Het Genootschap ter bevordering van Natuur- Genees- en Heelkunde 1790-1990.
  Met Klaas van Berkel en M.J. van Lieburg. Erasmus publishing Rotterdam.
 • 1997: De geschiedenis van de scheikunde in Nederland. II. De ontwikkeling van chemie en chemische technologie in de eerste helft van de twintigste eeuw.
  Delft.

over Snelders

 • Frans van Lunteren en Lodewijk Palm, redactie: De natuurwetenschappen in Nederland in de negentiende eeuw. Studies voor Harry Snelders.
  in Gewina. Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek. 18 (1995), nr. 2.